Сильний виступ Ільмі Умерова перед вироком у Сімферопольському суді: “Зустрінемося в Гаазі!” ВІДЕО

 

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров у своєму заключному слові в Сімферопольському суді (окупована РФ територія АР Крим) заявив, що не вважає себе винним перед Росією і що це вона винна перед ним за анексію його батьківщини.
Заключне слово Умерова 20 вересня розмістила його дочка Айше Умерова на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Я не вважаю себе винним перед Росією в чому б то не було! Це вона винна переді мною. Це вона зробила акт агресії щодо України, окупувавши й анексувавши мою батьківщину – Крим! Мене судять за сфабрикованою справою. І, звичайно, не за мої висловлювання в конкретній телевізійній програмі, а за політичні переконання і погляди, які я не приховую”, – заявив Умеров.

Він зазначив, що не визнає юрисдикцію Росії в Криму, при цьому вважає за можливе повернення Криму ненасильницьким шляхом, шляхом посилення санкцій.

“Думаю, що ефективне посилення економічних санкцій призвело б до того, що РФ сама прийняла б рішення про повернення Криму під юрисдикцію України. Таким чином, моя думка повністю збігається з позицією всього цивілізованого світу. Підтвердженням тому є численні міжнародні акти і договори, а також резолюції Генеральної Асамблеї ООН, в яких ООН підтверджує суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах і не визнає законності будь-якої зміни статусу АР Крим і Севастополя”, – заявив Ільмі Умеров.

Віннаголосив, що стосовно нього “в ході судових засідань, які тривають з травня, підтвердилася абсолютна неспроможність звинувачення, яке повністю розсипалося”, та подякував своїм захисникам за хорошу роботу.

“Нас влаштовує тільки виправдувальний вирок, будь-яке інше рішення буде оскаржене в наступному рівні суду, потім у міжнародних судах. Втім, ілюзій не будуємо, виправдувального вироку не очікуємо. Сьогодні в Криму ті, хто зрадив Україну, судять тих, хто не зрадив! Зрадники судять патріотів! Боротьба триває, незалежно від змісту вироку! Кримськотатарський народ відстоює тут безпеку всього цивілізованого світу. Якщо агресія Росії щодо України і Криму залишиться безкарною, це стане прецедентом, через який остаточно обрушиться весь світовий порядок”, – сказав заступник голови Меджлісу.

Свій виступ Умеров закінчив рядком з національного гімну кримськотатарського народу: “Я поклявся, я дав слово, за народ свій померти…”

“До зустрічі в Гаазі!” – резюмував він.

Читайте також:
Суд над Умеровим у Криму: московському опозиціонеру Подрабінеку
дозволили захищати татарина

Як писала “Новинарня“, 12 травня 2016 року так званий “прокурор” окупованого Криму Наталія Поклонська повідомила, що слідчі ФСБ порушили проти Умерова кримінальну справу за статтею про екстремізм через його антиросійські висловлювання в одній із телепрограм.
Затримання відомого учасника національно-визвольного руху кримських татар Умерова, порушення кримінальної справи, а також поміщення Ільмі-ага до психіатричної лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи викликали суспільний і міжнародний резонанс. Попри поганий стан здоров’я, зокрема, перенесену складну операцію на серці та цукровий діабет, Умерова примусово утримували три тижні в психіатричній лікарні Сімферополя і випустили під тиском міжнародної громадськості.
21 березня 2017 року Умерову вручили обвинувальний вирок у його справі.
7 червня підконтрольний окупаційній владі РФ Сімферопольський районний суд почав розглядати справу Ільмі Умерова по суті.
20 вересня суд перейшов до дебатів.

Сторона обвинувачення просить суд засудити Умерова до трьох з половиною років позбавлення волі умовно.
Оголошення вироку відбудеться 27 вересня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна