Суд над Умеровим у Криму: московському опозиціонеру Подрабінеку дозволили захищати татарина

 

Російського публіциста і правозахисника Олександра Подрабінека допустили як громадського захисника на процес у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Про це “Радіо Свобода” повідомила дочка Умерова Айше, яка була на засіданні підконтрольного Кремлю Сімферопольського районного суду 7 червня.

“Сторона захисту подала клопотання про введення в судовий процес як громадського захисника відомого дисидента і правозахисника з Москви Олександра Подрабінека. Суд, не зважаючи на протест прокурора, допустив Подрабінека до участі в процесі”, – повідомила Айше.

Сьомого червня підконтрольний окупаційній владі РФ Сімферопольський районний суд почав розглядати по суті справу Ільмі Умерова.

Як писала “Новинарня“, 12 травня 2016 року так званий “прокурор” окупованого Криму Наталія Поклонська повідомила, що слідчі ФСБ порушили проти Умерова кримінальну справу за статтею про екстремізм через його антиросійські висловлювання в одній із телепрограм.
Затримання відомого учасника національно-визвольного руху кримських татар Умерова, порушення кримінальної справи, а також поміщення Ільмі-ага до психіатричної лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи викликали суспільний і міжнародний резонанс. Попри поганий стан здоров’я, зокрема, перенесену складну операцію на серці та цукровий діабет, Умерова примусово утримували три тижні в психіатричній лікарні Сімферополя і випустили під тиском міжнародної громадськості.
21 березня 2017 року Умерову вручили обвинувальний вирок у його справі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна