Турчинов про “Захід-2017”: незадоволений Лукашенко скасував поїздку на полігон до Путіна

 

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявляє, що президент Білорусі Олександр Лукашенко скасував свою поїздку на військові навчання до Росії через зухвалу поведінку російських військовослужбовців на території РБ, і стверджує, що реальна кількість учасників навчань майже в десять разів більша за анонсовану.

Про це повідомляє прес-служба Ради нацбезпеки й оборони України.

“Передбачалося, що під час фінальної частини навчань президенти РФ та Білорусі спільно відвідають один із полігонів на території Росії. Однак внаслідок зростання протестних настроїв у Білорусі, пов’язаних із проведенням навчань “Запад-2017″, та через зухвалу поведінку російських військовослужбовців щодо громадян Білорусі, президент Лукашенко скасував свою поїздку до Росії та прийняв рішення спостерігати за навчанням виключно на полігоні в Білорусі”, – заявив Турчинов.

Він нагадав, що навчання “Запад-2017” проводяться на шести військових полігонах Російської Федерації та п’яти – Республіки Білорусь.

За словами секретаря РНБО, реальний масштаб залучення до навчань військ (сил) значно перевищує офіційно анонсований Росією.

Станом на 19 вересня, згідно з даними РНБО, реальна чисельність учасників усіх заходів оцінюється у 120 тис. осіб, понад 10 тис. одиниць бойової техніки, близько 100 літальних апаратів та близько 40 кораблів/підводних човнів різного класу.

Тоді як, за повідомленнями з РФ, до маневрів залучено лише близько 12,7 тис. військовослужбовців, зокрема від збройних сил Білорусі – близько 7,2 тисячі, від ЗС Російської Федерації – близько 5,5 тисячі осіб. Також близько 70 літаків і вертольотів, до 680 одиниць бойової техніки, в тому числі близько 250 танків, до 200 гармат, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також 10 кораблів.

В РНБОУ зазначили: “18 вересня 2017 року на 33-му загальновійськовому полігоні Західного ВО «Луга» у Ленінградській області для вищого військово-політичного керівництва РФ (президент В. Путін, міністр оборони С. Шойгу, начальник ГШ генерал армії В. Герасимов) було продемонстровано показовий тактичний епізод ведення маневреної оборони та перехід у наступ. До участі у ньому залучалися підрозділи 25 омсбр (Владимирский Лагерь, Псковська обл.), 138 омсбр (Камєнка, Ленінградська обл.) зі складу 6-ї загальновійськової армії (Санкт-Петербург) та 2 мсд (Калінінець) зі складу 1-ї танкової армії (Одинцово, Московська обл.), підрозділи ракетних військ і артилерії, ППО, ПДВ, оперативно-тактичної та армійської авіації Західного ВО.
Підтримку дій військ з повітря здійснювали три бомбардувальники Ту-22МЗ зі складу 52 вбап (Шайковка), 22 вбад (Енгельс)”.

“За відгуками іноземних спостерігачів, ефективність дій сухопутного та особливо – повітряного компоненту військ, залучених до навчання, була суттєво зменшена та «зіпсована» через сильний дощ в районі навчань”, – ідеться в повідомленні.

За твердженням Радбезу, також було зірвано проведення запланованої на 18 вересня 2017 року висадки тактичного десанту в районі Крючково (Тверська область), що розташований на відстані 600 км від полігона “Луга”.

“Російські медіаресурси також співали гучні дифірамби застосуванню на навчаннях нових танків Т-90 М і Т-80 БВМ, які виконували виключно пасивну, рекламну функцію. Крім того, російські ЗМІ намагалися приховати ракетний залп бойового вертольота по глядачах навчань”, – інформують в РБОУ.

При цьому Турчинов наголосив: “Натомість для підтримання бойової готовності та протидії можливим провокаціям з боку російських військових, відповідно до плану, триває стратегічне командно-штабне навчання Збройних сил України «Непохитна стійкість-2017», до якого також залучаються інші військові формування України. Здійснюється нарощування спроможностей органів військового управління щодо управління військами (силами) під час перегрупування, ведення оборонних, стабілізаційних та бойових дій. У ході практичних дій українські військові демонструють високу польову виучку та бойові можливості”.

Читайте також:
“Схоже на підготовку війни”. Що відбувається на навчаннях “Захід-2017”

Як зазначала “Новинарня“, спільне стратегічне навчання “Захід-2017” збройних сил Росії і Білорусі проходить з 14 по 20 вересня.
Навчання відбуваються на полігонах у Республіці Білорусь, а також у Калінінградській, Ленінградській і Псковській областях РФ.
18 вересня маневри на полігоні “Лузький” у Ленінградській області відвідав президент Росії Володимир Путін.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна