“Схоже на підготовку війни”. Що відбувається на навчаннях “Захід-2017”

 

Масштабні військові навчання Росії і Білорусі “Захід-2017”, які почалися 14 вересня, схожі на підготовку до великої війни.
Про це заявив голова військового комітету НАТО генерал Петер Павел, повідомляє латвійське видання Delfi.

“У цілому те, що ми бачимо, це серйозна підготовка до великої війни”, – сказав він.

Павел додав, що якщо дивитися на навчання так, як їх представляє Росія, побоювань бути не повинно.
“Але якщо дивитися на них більш широко, то в нас має бути стурбованість, оскільки ці навчання не повністю прозорі”, – зазначив чеський військовик.

За його словами, у Північноатлантичного альянсу висока концентрація військових сил у країнах Балтії і в Чорному морі, тому потенційно можуть виникнути інциденти з РФ через людську або технічну помилку.

“Ми повинні бути впевнені, що не відбудеться ескалації конфлікту в результаті ненавмисних інцидентів”, – сказав Павел.

Росія стверджує, що в навчаннях “Захід-2017” беруть участь загалом близько 12,7 тис. військовослужбовців, з них більшість – з боку Білорусі, однак, за словами Павела, насправді в маневрах задіяні від 70 до 100 тисяч військових.

Держприкордонслужба України посилила контроль кордону на півночі країни під час військових навчань Росії і Білорусі.

“Нині прикордонники продовжують прикривати напрямки можливих провокативних дій та збройних вторгнень у тісній взаємодії з ЗСУ, Нацгвардією та Нацполіцією по всіх ділянках. До заходів також залучаються резерви прикордонного відомства. Такі заходи триватимуть щонайменше до закінчення навчань “Захід-2017”, – йдеться у повідомленні прес-служби ДПСУ.

Зазначається, що до моніторингу кордону долучилася прикордонна авіація, обстежено близько 900 км держрубежу.

У понеділок, 18 вересня, президент РФ та верховний головнокомандувач ЗС Росії Володимир Путін прибув на полігон “Лузький” у Ленінградській області, де “спостерігає за діями військ Союзної держави Росії і Білорусії на основному етапі спільних стратегічних навчань «Захід-2017»”, повідомила прес-служба Кремля.

Про хід навчань постійно інформує сайт міністерства оборони РФ.

Новинарня” зібрала деякі сповіщення за останні півтори доби, що вже свідчить про масштаб маневрів.

Підрозділи збройних сил Російської Федерації, які беруть участь в спільному стратегічному навчанні «Захід-2017» на території Республіки Білорусь, зайняли підготовлені інженерними підрозділами оборонні рубежі і позиції в смузі оборони, де створили систему вогню та виконали заходи маскування на полігоні «Осиповичський».
…В цілому при відпрацюванні навчально-бойових завдань підрозділ інженерної розвідки перевірив понад 50 кілометрів польових доріг.

 Військовослужбовці окремої бригади матеріально-технічного забезпечення Західного військового округу розгорнули на полігоні «Борисовський» в Республіці Білорусь польовий склад пального для постачання підрозділів танкової армії, які беруть участь в спільному стратегічному навчанні «Захід-2017»…
Польовий склад ПММ розрахований на 600 куб. метрів різних видів палива, що дозволяє заправити близько 120 бензовозів.

В ході стратегічного навчання “Захід-2017» на полігоні “Правдинський” танкові, артилерійські, інженерні й зенітно-ракетні підрозділи, а також мотострільці Балтійського флоту відпрацювали питання блокування і знищення умовного незаконного збройного формування (НВФ).
Цього ж дня тилові служби в польових умовах відпрацювали заправку техніки, яка бере участь в навчальному бою, і здійснили забезпечення задіяних в навчанні підрозділів тиловим майном.
На своїх позиціях артилеристи і зенітники виконали нормативи з тактико-спеціальної підготовки… Також підрозділи РХБ захисту, які провели заходи з дегазації та дезактивації озброєння і техніки в районі спеціальної обробки.
Розвідувальні підрозділи на бронетранспортерах в спеціально обладнаному містечку провели навчальний бій з закріпилися в будинках умовним противником.

 …Підрозділи протиповітряної оборони Західного військового округу відбили повітряний напад умовного противника і прикрили особливо важливі об’єкти від авіаційного удару.
Роль умовного противника виконували екіпажі Повітряно-космічних сил, які здійснювали маневрування в повітрі, використовували комплекси радіоперешкод, виконували політ в щільних стройових порядках.
Були задіяні в тому числі винищувачі МіГ-31, вертольоти Мі-8 і Мі-35, дальні бомбардувальники Ту-22М3, які виконали політ на надзвукових швидкостях на гранично малих висотах та на висотах понад 10 тисяч метрів.

Льотчики штурмової авіації знищили [умовні] колони автомобільної та броньованої техніки на полігоні в Ленінградській області.
При виконанні бойового застосування екіпажі літаків Су-25 відпрацювали візуальне виявлення наземних цілей, і далі по команді ведучого екіпажу виконали практичні пуски некерованого ракетного озброєння та стрільбу з авіаційної гармати.

 Військовослужбовці мотострілецького з’єднання Західного військового округу (ЗВО), дислоковані в Ленінградській області, в ході основного етапу спільного стратегічного навчання “Захід-2017» знищили десант умовного противника на полігоні “Лузький”.
Мотострілецькі підрозділи втягнули умовний десант у вогневий мішок, де вогнем доданих сил танкового батальйону і гаубичної артилерії була блокована колона високомобільної легкоброньованої техніки, бойових багі і живої сили незаконного збройного формування (НЗФ).

Екіпажі фронтових бомбардувальників Су-24М Західного військового завдали масованого бомбового удару по об’єктах умовного противника на полігоні в Ленінградській області.

Щонайменше 30 комплексів з безпілотними літальними апаратами (БПЛА) різної дальності дії задіяні на полігонах Західного військового округу для забезпечення дій військ в ході спільного стратегічного навчання.
Крім того, на полігоні “Лузький” будуть додатково використовуватися перспективні безпілотні і аеростатні комплекси, розроблені вітчизняними підприємствами промисловості.

В рамках спільного стратегічного навчання “Захід-2017» на полігоні “Лузький” екіпажі ударних вертольотів Мі-28Н і Ка-52 армійської авіації Західного військового округу відпрацювали завдання повітряної розвідки, завдання ракетного удару по наземних цілях і прикриття наземного угруповання військ з повітря… Льотчики діяли в складі пар і ланок, виконуючи польоти в шикуванні “пеленг” на встановлених інтервалах і дистанціях.
Під час виконання повітряної розвідки льотний склад відпрацював найскладніші елементи льотної підготовки – польоти на гранично малих висотах з огинанням рельєфу місцевості.

Екіпажі бомбардувальників Су-24 нанесли високоточні бомбові удари по командних пунктах, знищили живу силу і бойову техніку умовного противника на авіаційному полігоні в Калінінградській області.
Під час польотів на навчально-бойове застосування екіпажі виконали прицільне бомбометання по повнорозмірних мішенях, що імітує командні пункти, інженерні зміцнення, живу силу і техніку умовного противника. Бомбометання виконувалося на висотах від 200 метрів до 2 кілометрів.

Екіпажі палубних протичовнових вертольотів Ка-27ПЛ авіабази морської авіації Балтійського флоту провели навчання з пошуку і знищення підводного човна умовного супротивника в морському полігоні флоту.

Корвети «Сообразительный», «Бойкий», «Стойкий», «Стерегущий» та корабельна пошуково-ударна група (КПУГ) Балтфлоту знищили підводний човен умовного противника в рамках навчання “Захід-2017”.

Крім протичовнових заходів, екіпажі корветів успішно виконали комплекс артилерійських стрільб по різних цілях із застосуванням практичної зброї.
У ролі умовного противника виступили фронтові бомбардувальники Су-24 і протичовнові вертольоти Ка-27 морської авіації флоту, що імітують високошвидкісні і низколітаючі повітряні цілі.

” Особовий склад з’єднання МТО Західного військового округу, дислокованого в Ленінградській області, відпрацювали завдання з евакуації і ремонту бронетехніки в ході проведення спільного навчання на полігоні “Лузький”.

 Фахівці зв’язку ВДВ на території полігону “Струги Красні” в Псковській області створили прихований польовий пункт управління з сучасним цифровим обладнанням і надійною багаторівневою системою охорони та оборони.
На території прихованого від розвідувальних пошукових систем умовного противника польового пункту управління функціонує автономне містечко, що забезпечує комфортне проживання особового складу в польових умовах зі збереженням усіх елементів життєзабезпечення, наявних в пунктах постійної дислокації.

Російські війська на полігоні “Осиповичський”. Фото: МО РФ

* * *

Як інформувала “Новинарня“, спільне стратегічне навчання “Захід-2017” проводиться з 14 по 20 вересня 2017 року під керівництвом начальників генеральних штабів збройних сил Російської Федерації та Республіки Білорусь.

Навчання проходять на полігонах у Республіці Білорусь, а також у Калінінградській, Ленінградській і Псковській областях РФ.

Задумом навчання передбачено, що на територію Республіки Білорусь і Калінінградської області Російської Федерації проникли екстремістські групи, що ставлять собі за мету проведення терористичних актів і дестабілізацію обстановки в Союзній державі. Екстремісти мають зовнішню підтримку, отримуючи матеріально-технічну допомогу, озброєння і військову техніку з повітря і моря.
Учасники навчань протидіють “бандформуванням” з умовної “Вейшнорії” з метою їх ізоляції та ліквідації.

У Міноборони та Генштабі ЗС України, а також у штаб-квартирі НАТО неодноразово висловлювали занепокоєння масштабом навчань “Захід-2017” РФ і РБ, відзначаючи їх як потенційну загрозу безпеці не лише України, а й країн Євросоюзу та НАТО.
Начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко заявив, що Україна готова до різних сценаріїв розвитку ситуації, пов’язаної з навчаннями “Захід-2017” за участю військ країни-агресора.

Напередодні початку в Білорусі маневрів “Запад-2017” в Україні стартували навчання “Непохитна стійкість” та були приведені в бойову готовність Повітряні сили ЗСУ.

Читайте також:
НАТО уважно стежитиме за навчаннями в Білорусі “Захід-2017”, – генсек

За навчаннями “Захід-2017” у Білорусі стежитимуть українські верифікатори

Росія використовує навчання “Захід-2017”
для прикриття перекидання бронетанкових груп, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна