“Ліквідувати екстремістів на заході”. У Росії й Білорусі почалися навчання “Захід-2017”

 

У четвер, 14 вересня, в Росії й Білорусі почалися стратегічні військові навчання “Захід-2017”.
Як передає “Новинарня“, про це повідомило міністерство оборони РФ на своєму сайті.

Зокрема, залучені до маневрів підрозділи Західного військового округу (ЗВО) РФ почали перекидання особового складу озброєння, військової і спеціальної техніки в Республіку Білорусь.

“Військовослужбовці танкового з’єднання, дислокованого в Підмосков’ї, були підняті по тривозі і прибутку на станції навантаження. Особовий склад зробить марш комбінованим способом в складі колон і залізничним транспортом.
Після прибуття в призначений район, обслужив техніку і озброєння, а також отримавши матеріальні засоби і боєприпаси, підрозділи здійснять марш у визначені райони і приступлять до відпрацювання питань бойового злагодження у складі регіонального угруповання військ (сил) (РГВ (С)”, – ідеться на сайті російського міноборони.

Військовослужбовцям ЗВО належить діяти на незнайомих полігонах в умовах складного рельєфу місцевості.

Цього ж дня були підняті по тривозі парашутно-десантні та десантно-штурмові підрозділи Псковського, Тульського і Івановського з’єднань повітрянодесантних військ (ВДВ ЗС РФ). Вони почали дії для початку маршу на аеродроми, де вантажаться в літаки й вертольоти.

“Військовослужбовці екіпіруються і дооотримують необхідні комплекти всесезонного обмундирування та екіпіровки для дій в умовах різних широт, продовольство і медикаменти. Особовий склад, викликаний із відпусток і лікувальних установ, проводить доукладку парашутних систем. Також проводяться заходи підготовки особового складу до практичного десантування”, – інформує МО РФ.

Зазначається, що командири і штаби з’єднань при уточненні завдань і видачі розпоряджень підлеглим використовуватимуть сучасні автоматизовані засоби управління і зв’язку.

Російські підрозділи ВДВ “мають завдання висунутися в райони зосередження і бути в готовності до оперативного застосування”.

“Основне завдання – вирішити навчальну ситуацію антитерористичного характеру силовим способом“, – зазначається в повідомленні з РФ.

Війна проти західної Вейшнорії

Спільне стратегічне навчання “Захід-2017” проводиться з 14 по 20 вересня 2017 року під керівництвом начальників генеральних штабів збройних сил Російської Федерації та Республіки Білорусь.
За повідомленнями з РФ, до маневрів залучаються близько 12,7 тис. військовослужбовців, зокрема від збройних сил Білорусі – близько 7,2 тисячі, від ЗС Російської Федерації – близько 5,5 тисячі осіб, з них на території Республіки Білорусь – близько 3 тисяч.
Також задіюється близько 70 літаків і вертольотів, до 680 одиниць бойової техніки, в тому числі близько 250 танків, до 200 гармат, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також 10 кораблів.

Навчання пройдуть на полігонах у Республіці Білорусь, а також у Калінінградській, Ленінградській і Псковській областях РФ.

Для планування спільних дій від російської сторони залучені оперативні групи інших силових відомств – МВС, Росгвардії, ФСБ, МНС Росії.

 

“Задумом навчання передбачено, що на територію Республіки Білорусь і Калінінградської області Російської Федерації проникли екстремістські групи, що ставлять собі за мету проведення терористичних актів і дестабілізацію обстановки в Союзній державі. Екстремісти мають зовнішню підтримку, отримуючи матеріально-технічну допомогу, озброєння і військову техніку з повітря і моря.

Учасники навчань протидіють “бандформуванням” з умовної “Вейшнорії” з метою їх ізоляції та ліквідації.

За сценарієм маневрів, вигадана країна Вейшнорія займає частину території Гродненської, Вітебської та Мінської областей РБ та частину Польщі.
Білоруські користувачі соцмереж помітили, що карта Вейшнорії маже збігається з електоральною картою підтримки кандидата в президенти РБ Зенона Позняка на виборах 1994 року (єдиних демократичних в історії Білорусі).

У Москві заявляють, що “навчання «Захід-2017», крім антитерористичної спрямованості, носить суто оборонний характер. Незважаючи на те, що його основна частина проводиться на території Республіки Білорусь, при розробці задуму мався на увазі умовний противник, який не має відношення до конкретного регіону”.

Читайте також:
Начгенштабу ЗС Росії запевнив НАТО, що маневри “Захід-2017”
не спрямовані проти третіх країн

У Міноборони та Генштабі ЗС України, а також у штаб-квартирі НАТО неодноразово висловлювали занепокоєння масштабом навчань “Захід-2017” РФ і РБ, відзначаючи їх як потенційну загрозу безпеці не лише України, а й країн Євросоюзу та НАТО.
Начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко заявив, що Україна готова до різних сценаріїв розвитку ситуації, пов’язаної з навчаннями “Захід-2017” за участю військ країни-агресора.

Аналітики говорять також про загрози суверенітету Білорусі, які може становити масове вторгнення до РБ військ союзної Росії.
Напередодні початку навчань “Захід-2017” в Мінську відбулися протести проти участі російських військ у навчаннях в Білорусі, і місцеві силовики, що нетипово для режиму Лукашенка, не розганяли ці виступи опозиції.

Напередодні початку в Білорусі маневрів “Запад-2017” в Україні стартували навчання “Непохитна стійкість” та були приведені в бойову готовність Повітряні сили ЗСУ.

Читайте також:
НАТО уважно стежитиме за навчаннями в Білорусі “Захід-2017”, – генсек

За навчаннями “Захід-2017” у Білорусі стежитимуть українські верифікатори

Росія використовує навчання “Захід-2017”
для прикриття перекидання бронетанкових груп, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна