Лукашенко не став розганяти протест під гаслами “ПТН ПНХ з Білорусі”

 

У столиці Білорусі в суботу, 9 вересня, мітингували проти проведення в країні масштабних навчань “Захід-2017” за участю російських військових.

Мітинг на центральній Кастричницькій площі Мінська та маніфестація проспектом Незалежності не були санкціоновані владою, але міліція ніяк не заважала учасникам, інформує “Радіо Свобода”.

Акція білоруської опозиції мала назву “За мирну Білорусь”. Близько 300 осіб вийшли протестувати проти маневрів збройних сил Білорусі та Росії, які відбудуться 14-20 вересня на семи полігонах Білорусі. Вони принесли біло-червоно-білі національні прапори та плакати “Російський солдат, іди додому, горілки тут нема”, “Путін – геть з України, Путін – геть з Білорусі”, “ПТН ПНХ з Білорусі” тощо.

До проведення такої манффестації закликали опозиційні політики, колишні кандидати в президенти та політв’язні Микола Статкевич і Володимир Некляєв.

“Політика втягування Білорусі в з’ясування відносин між Сходом та Заходом, у воєнний конфлікт дуже небезпечна. Вона загрожує майбутньому Білорусі. Ми маємо сказати «ні» такий політиці”, – заявив Некляєв на мітингу.

“Сьогодні нам загрожує небезпека. На нашу землю приїхали чужі воїни, з нашої землі будуть вчитися воювати з нашими сусідами, з якими ми з давніх пір мирно існували поряд – з Україною, Польщею, Литвою та Латвією. Вони будуть пробувати втягнути нас у військовий конфлікт. Ми повинні сказати цьому рішуче «ні». Ми вже змогли залучити увагу всього світу до цих навчань, тому є багато шансів, що вони заберуть свої танки і зберуться звідси. Але вони можуть і залишити свої війська та техніку, щоб потім використати їх проти нашої незалежності. Сьогодні ми показуємо, що ми проти, що будемо боронити свою країну”, – сказав у свою чергу Микола Статкевич.

Він висловив своє обурення тим, що до Білорусі прибувають, серед іншого, російські підрозділи, які брали участь в окупації українського Криму та в агресії на Донбасі.

За словами Павла Северинця, лідера Білоруської християнсько-демократичної партії, військові без пізнавальних знаків уже з’явилися на вулицях багатьох білоруських міст. “Раніше таке трапилось в Україні, і білоруси повинні зробити свої висновки з цього”, – заявив він.

Міліція, яка звичайно розганяє опозиційні демонстрації в Білорусі, цього разу була непомітна під час несанкціонованих мітингу та маніфестації, після якої її учасники вимовили урочисту присягу на вірність Батьківщині.

Спостерігачі пояснюють це тим, що і президент Олександр Лукашенко побоюється непередбачуваної поведінки Кремля під час навчань, тому дозволив опозиційний протест, зазначає “Свобода”.

За даними видання, протестна акція відбулася у День білоруської військової слави – в день, коли предки білорусів та українців у 1514 році під керівництвом гетьмана Костянтина Острозького розбили утричі більше московське військо в битві під Оршею.

Читайте також:
Начгенштабу ЗС Росії запевнив НАТО, що маневри “Захід-2017”
не спрямовані проти третіх країн

Полторак на тлі візиту Лукашенка попередив про загрозу
маневрів РБ і РФ “Захід-2017”

Росія використовує навчання “Захід-2017” для прикриття перекидання бронетанкових груп, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна