“Бояться розглядати”. Суд у Дніпрі відправив справу Плотницького про Іл-76 на визначення підсудності

 

У Дніпрі справу проти ватажків угруповання “ЛНР” – Ігоря Плотницького, Олександра Гурєєва та Андрія Патрушева – про збитий літак Іл-76 ЗС України передали до апеляційного суду для визначення підсудності.
Про це 15 вересня повідомив адвокат, захисник родин загиблих військовослужбовців Віталій Погосян.

За його словами, у четвер, 14 вересня, представники потерпілих звернулись до суду із заявою про видачу копії ухвали та можливості ознайомитися з матеріалами провадження і отримали згоду від секретаря, а вже на ранок п’ятниці представнику було запропоновано звернутись із новою заявою, вже на ім’я голови суду. Та пізніше з’ясувалось, що справу вже відправили до апеляційного суду для визначення підсудності, передає “Радіо Свобода”.

За інформацією Погосяна, “замість того, щоб надати документи для ознайомлення в передбачений законом термін”, суд першої інстанції відправив справу до апеляційного суду.
Адвокат поінформував, що все одно захист потерпілих матиме змогу ознайомитись зі справою тепер вже в апеляційному суді.

Перед тим, 12 вересня, у Бабушкінському районному суді Дніпра не відбувся судовий розгляд “справи Плотницького” через вже другий самовідвід колегії суддів.

Справу мала розглядати колегія із трьох суддів – Наталія Карягіна, Лариса Татарчук, Світлана Марущак. Однак усі троє суддів заявили про самовідвід, посилаючись на упередженість та необ’єктивність при розподілі цієї судової справи.

Після заяв суддів родичі загиблих військових, які були присутні в залі, почали вигукувати “Ганьба!” На їхню думку, судді свідомо затягують початок процесу “через страх”.

Схожа ситуація в цьому суді була і 20 липня. Тоді двоє суддів заявили про самовідвід.

Тепер, за словами юристів, справа має бути передана до розгляду в іншому суді, передає “Радіо Свобода”.

Як повідомляла “Новинарня“, в січні 2017 року прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що передала до суду обвинувальний акт проти ватажка сепаратистського угруповання “ЛНР” Ігоря Плотницького (станом на 2014 рік – командира батальйону бойовиків “Зоря”) та двох командирів незаконних збройних формувань у справі збитого літака Іл-76 для їх заочного засудження.
Дії цих осіб кваліфіковано як терористичний акт (частина 3 статті 258 Кримінального кодексу України).

У липні 2016 року Плотницькому, Гурєєву і Патрушеву було заочно повідомлено про підозру у вчиненні даного злочину.
Оскільки вони перебувають за межами підконтрольній Україні території, відносно них проведено спеціальне досудове розслідування.

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було збито літак Іл-76МД. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади ЗСУ та 9 членів екіпажу. Усі загинули.

У Павлограді Дніпропетровської області за службове недбальство в цій самій справі судили генерал-майора ЗС України Віктора Назарова. Суд першої інстанції дав йому сім років в’язниці.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна