Порошенко вважає, що зі створенням Антикорупційного суду можна зачекати

 

Президент Петро Порошенко висловив сподівання, що вже у жовтні в Україні з’явиться антикорупційна палата, а от створення відповідного суду, на його думку, “ще може зачекати”.

Про це глава держави заявив на відкритті міжнародного форуму YES у Києві, повідомляє “Українська правда“.

“Я сподіваюся, що ми створимо антикорупційну палату наступного місяця, а вже після цього, якщо Антикорупційний суд з’явиться у 2019 чи 2020 році, то будемо тільки раді”, – заявив Порошенко.

Він зауважив, що вся судова реформа, включно з конституційною, має пройти експертизу у Венеціанській Комісії, Раді ЄС та експертів ЄС. І нагадав: процедура перевірки та відбору суддів до нового Верховного Суду, зайняла майже півтора року, це тривалий і розтягнутий в часі процес.

На думку президента, “у нас немає стільки часу на створення Антикорупційного суду”.

“Причина – не в назві установи, а в рівні довіри та ефективності органу, який розглядає антикорупційні справи”, – наголосив Порошенко.

Він також закликав присутніх на зустрічі представників іноземних держав підняти руки, у кого в країні є антикорупційні суди.

“Немає рук у нас піднятих”, – оголосив Порошенко.

Після цього президент нагадав, що антикорупційні суди існують у країнах, що розвиваються – зокрема в Кенії, Уганді, Малайзії, Хорватії. І натякнув, що там ці органи не дають бажаних результатів.

Водночас колишній держсекретар США Джон Керрі висловив думку, що Порошенко має хибну позицію щодо створення Антикорупційного суду.

“Я хочу відповісти тим, що у нас кожен суд – антикорупційний. І спецпрокурор зараз розслідує справу щодо президента”, – цитує Керрі “Європейська правда“, зазначаючи, що присутні в залі конференції зустріли ці слова оплесками.

Екс-держсекретар також підкреслив, що для України питання протидії корупції лишається ключовим для подальшого розвитку.

Зараз на експертизі Венеціанської комісії перебувають законопроекти про створення в Україні Антикорупційного суду та про створення спеціалізованої антикорупційної палати у Верховному суді.

13 липня президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, відповідаючи на запитання ЗМІ заявив, що Європейський Союз погоджується на створення антикорупційної палати в Україні замість окремого суду.

У Національному антикорупційному бюро України на це відповіли, що заява Юнкера є “наслідком цілеспрямованої дезінформації європейських партнерів України”.

Згодом представник ЄС пояснив, що Юнкер виступає за створення необхідних органів для боротьби з корупцією в Україні і не заперечував створення окремого Антикорупційного суду, підтримавши спеціальну антикорупційну палату в рамках наявної судової системи.

Як відомо, створення окремої антикорупційної палати в системі Верховного Суду лобіює генпрокурор Юрій Луценко.

 

 

Читайте також:

Порошенко на форумі YES у Києві закликав розробити міжнародний механізм для повернення Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна