Порошенко на форумі YES у Києві закликав розробити міжнародний механізм для повернення Криму

 

Президент України Петро Порошенко запропонував країнам, які виступають проти анексії Криму Російською Федерацією, об’єднати зусилля.

Про це він сказав у своєму виступі на початку 14-ї зустрічі “Ялтинська європейська стратегія” (YES) у Києві 15 вересня, повідомляє “Українська правда“.

“Я запропонував розробити міжнародний механізм для відновлення українського суверенітету в Криму. Ми говорили про поступовий мирний спосіб витиснути Росію з Криму. І ми покладаємося на інструмент міжнародних правових санкцій – судів, арбітражів…”, – сказав Порошенко.

Він нагадав, що Генасамблея  ООН визнала Росію окупантом.

“Ми маємо координовану й націлену підтримку наших партнерів у всьому світі”, – зазначив український лідер.

“Я хотів би сьогодні запропонувати ідею створення міжнародних друзів деокупації Криму для того, щоб скоординувати спільні дії. Я планую обговорити цей почин докладно в Нью-Йорку на Генеральній асамблеї ООН”, – повідомив Порошенко.

Він наголосив: “Світ увійшов у нову фазу боротьби за світовий лад. Якщо ми зазнаємо поразки, це означатиме, що світ стане інакшим, Європа стане інакшою… Це не буде світ демократії, якщо ми програємо цю битву”.

Порошенко також зявив, що Україна втратила привід повертатися до позаблокового статусу, остільки таке рішення “лише допоможе Росії”.

 

“Ані нейтральність, ані позаблоковий  статус не допомагають Україні. Це було хитрістю, що має єдину мету – послабити жертву“, – пояснив президент.

“Будапештський меморандум також не працює… Десяток будапештських меморандумів забезпечують менше гарантій, ніж один ядерний заряд”, – додав він.

Як відомо, позаблоковий статус України у 2014 році не завадив Росії вторгтися в Україну і окупувати частину її території.

Свій виступ на відкритті конференції YES президент завершив словами “Побачимося наступного року в Ялті“.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна