ЄС згоден на створення в Україні антикорупційної палати замість окремого суду

 

Європейський Союз уже не наполягає на створенні в Україні окремого Антикорупційного суду, а згоден на створення антикорупційної палати в рамках чинної судової системи.
Про це заявив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на прес-конференції у Києві після завершення саміту Україна-ЄС в четвер, 13 липня.

“У вас великі амбіції, але щоб здолати довгий шлях, потрібно мати відповідну наснагу й терпіння – й у вас це є. За три останні роки більше прогресу було здійснено в Україні, ніж за останні 20 років”, – зазначив Юнкер.

Голова Єврокомісії нагадав, що він із президентом Європейської ради Дональдом Туском обіцяв президентові Петру Порошенку зробити все, щоб Угода про асоціацію між Україною і ЄС набула чинності, й рішення було остаточно прийнято вчора, 12 липня.

“Але не все зроблено. Що нас турбує – це боротьба з корупцією. Президент і парламент досягли прогресу, але ситуація не є задовільною… Ми всі налаштовані на те, щоб бути згодними – і ми погоджуємося на створення спеціальної антикорупційної палати в рамках [Верховного] суду. Ми навіть не наполягаємо на створенні окремого Антикорупційного суду, а саме палати, яка буде присвячена боротьбі з корупцією”, – сказав Жан-Клод Юнкер, відповідаючи на запитання журналістів.

“Основне – не в інструментах, основне – в переконаннях. В українському суспільстві є бажання боротьби з корупцію… Якщо на всіх щаблях ви не зруйнуєте корупцію – інвестори не прийдуть в Україну. І це має бути найважливіший бій, на чому ми наполягаємо всіма нашими засобами і фінансовою підтримкою”, – додав він.

Коли журналістка уточнила щодо Антикорупційного суду, створення якого очікувала громадськість і який передбачений судовою реформою, президент Петро Порошенко не відповів, а Юнкер наголосив, що корупція – одна з найбільших проблем України.

“Ми просимо, не читаючи вам лекцію – бо вашій країні не треба читати лекцію, – просто посилити боротьбу з корупцією. Адже корупція підриває всі зусилля, що ваша велика країна уже проводить”, – сказав голова Єврокомісії.

“Ми сьогодні – Туск і я – запропонували президенту [Порошенку] якісь посередні, тимчасові шляхи, як впоратися з цією проблемою. Європейський Союз досі вимагав, просив створити спеціальний суд, який би відповідав за справи, пов’язані з корупцією. Тепер ми зранку погодилися: якщо Україна створить у рамках своєї судової системи спеціальну палату, присвячену цим питанням, то цього буде достатньо. Зрозуміло, що треба подивитися, які будуть наслідки цього, але це дуже важливо”, – наголосив Юнкер.

Як відомо, створення окремої антикорупційної палати в системі Верховного Суду лобіює генпрокурор Юрій Луценко.

Читайте також:
ЄС і США привітали арешт Насірова, але хочуть ще й Антикорупційний суд

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна