25-та церемонія нагородження орденами “Народний герой України” пройшла в Запоріжжі. СПИСОК

 

У Запоріжжі відбулася чергова, 25-та, церемонія нагородження недержавним орденом “Народний герой України”.
Почесну громадську відзнаку отримали 14 бійців ЗСУ, Нацгвардії, добровольчих батальйонів, волонтерів і журналістів, які виявили героїзм і мужність в зоні АТО і в тилу. З них двоє – посмертно.

Як передає “Інтерфакс-Україна”, нагородження відбулося в четвер, 14 вересня, у приміщенні запорізького музично-драматичного театру ім. Магара.

“Звичайно, відбір героїв був ретельний. Перш за все, звертали увагу на незаплямовану репутацію кандидата. Ми намагаємося відзначити нагородою тих бійців, яких чомусь не відзначила держава, не побачила. Я особисто знаю таких героїв. Також намагаємось не нагороджувати високих чинів, які і так обласкані і нагороджені в Генштабі. Тут бійці 95-ї бригади, бійці добробатів, в т. ч. “Правий сектор”, особовий склад Збройних сил України та Нацгвардії, лікарі, журналісти”, – розповів член оргкомітету, ветеран АТО В’ячеслав Зайцев.

Кожного героя, який виходив на сцену для вручення народного ордена, запоріжці зустрічали стоячи тривалими оплесками. Відзнаки героям, нагородженим посмертно, були вручені їхнім рідним.

Як поінформували в Запорізькій ОДА, цього разу орденом нагороджено трьох запоріжців (двох – посмертно). Це Микола Козлов, позивний “Матвій” – доброволець батальйону “Донбас”, загинув у 2014 році біля села Карлівка; Віталій Тіліженко “Кекс” – боєць ДУК “Правий сектор”/УДА, загинув у 2015 році під Волновахою; Олександр Лобас – засновник і перший командир Запорізького козацького 37-го окремого мотопіхотного батальйону.

Повний список нагороджених у Запоріжжі

Євгені Костюк «Шльоцик» (посмертно)
штурмова рота Добровольчого українського корпусу “Правий сектор”

Віталій Тіліженко «Кекс» (посмертно)
тактична група “Білорусь” у складі 5-го батальйону Добровольчого українського корпусу “Правий сектор”

Микола Козлов «Матвій» (посмертно)
батальйон «Донбас»

Олександр Лобас «Соболь»
37-й окремий мотопіхотний батальйон ЗСУ

Сергій Зайцев
90-й окремий аеромобільний батальйон імені героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова 81-ї десантної бригади ЗСУ

Юрій Брехаря
40-й окремий мотопіхотний батальйон ЗСУ

Владислав Волошин «Грач»
військовий льотчик Повітряних сил ЗСУ

Андрій Верхогляд «Лівша»
3-я рота 1-го батальйону 72-ї механізованої бригади ЗСУ

Роман Дармограй «Стриж»
1-й батальйон 72-ї механізованої бригади ЗСУ

Кирило Недря «Доцент»
5-та рота 2-го механізованого батальйону 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ

Микола Нескороденко «Дід»
40-й батальйон 17-ї окремої гвардійської танкової бригади ЗСУ

Юлія Паєвська «Тайра»
медична служба ASAP

Сергій Архангельський «Наркоз»
199-й навчальний центр ВДВ ЗСУ

Волонтерська організація “HandMade по-львівськи для армії руками волонтерів”

Орден у вигляді тризуба виготовлений зі срібла 925-ї проби у двох варіантах – червоно-чорна стрічка на колодці – для воїнів, жовто-блакитна стрічка – для волонтерів та медиків.

Автори ідеї – українські волонтери – відзначили, що срібло для виготовлення цього ордена подарували шромадяни 16 країн світу, в тому числі з України, а також окупованих територій Донбасу.

“Хочу відзначити, що дорогоцінний метал для цього ордена збирають навіть жителі окупованого Донбасу. З самого Луганська мені передали срібло для ордена “Народний герой України”. Коли я зателефонувала жінці, яка пожертвувала це срібло, вона так і сказала: “Передайте це срібло, щоб з нього зробили нагороду для українських героїв”. Багато людей там чекають, коли ми їх звільнимо”, – розповіла боєць батальйону” Донбас-1″, волонтер Вікторія Мірошниченко.

Як повідомила ініціаторка проведення церемонії в Запоріжжі волонтерка Вікторія Косенко, з 2015 року почесним званням “Народний герой України” відзначено вже понад 330 осіб.

Читайте також:
24-та церемонія “Народний герой”:
у Вінниці нагородили посмертно загиблих розвідників Шаповала і Возного

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна