24-та церемонія “Народний герой”: у Вінниці нагородили посмертно загиблих розвідників Шаповала і Возного

 

18 серпня у Вінниці відбулася 24-та церемонія нагородження громадською відзнакою “Народний герой України”.

Військових, медиків і волонтерів вшановували в обласної філармонії. До підготовки та проведення церемонії нагородження активно долучилась обласна державна адміністрація та облрада.

У ході цієї церемонії було відзначено 12 бійців та лікарів – учасників антитерористичної операції, в тому числі двоє вінниччан. Серед нагороджених четверо – посмертно.

“Нам не потрібне перемир’я, нам потрібна цілковита, повна перемога над сепаратизмом та відновлення територіальної цілісності нашої Батьківщини”, – заявив зі сцени один із нагороджених, боєць батальйону “Кривбас” Юрій Сіньковський.

З-поміж інших, відзнаку отримав також 23-річний герой боїв під Авдіївкою, офіцер 72-ї механізованої бригади Василь Тарасюк “Тайфун”.

 

Зокрема, в п’ятницю недержавний орден “Народний герой” отримала лікар-педіатр з Вінниці Тетяна Новикова (позивний “Ксю”).

Ще один земляк – керівник підрозділу Головного розвідуправління Міноборони Максим Шаповал – нагороджений посмертно. Він загинув унаслідок теракту в Києві 27 червня. Орден на сцені в урочистій обстановці отримала мати Максима.

Таку ж відзнаку отримали батьки загиблого на Донеччині внаслідок підриву авто полковника СБУ Юрія Возного.

 

Також посмертно нагороджений Дмитро Сумський “Шаман” із “Правого сектора”.

“Народні герої” та організатори церемонії у Вінниці. Фото: ФБ Володимир Голоднюк

Довідково: орден “Народний герой України” – недержавна нагорода, яку запровадили волонтери ще у 2015 році. Нагорода виготовлена у двох варіантах: червоно-чорна стрічка на колодці – для воїнів, які зі зброєю в руках захищали українську землю, жовто-блакитна стрічка на колодці – для волонтерів та медиків. Орден виготовлений зі срібла 925-ї проби. Срібло для виготовлення орденів збирають із благодійних внесків.

На сьогоднішній день подано близько 2,5 тисяч заявок для нагородження, 338 осіб – нагороджені, з них – шість мешканців Вінницької області, повідомили організатори заходу.

Читайте також:
23-тя церемонія “Народний герой” у Кропивницькому:
у списку – знаменитий Санта і перша загибла жінка-боєць

22-га церемонія “Народний герой України” в Маріуполі:
сильна промова вертольотника Мулика

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна