У Дніпрі перепоховали трьох ідентифікованих за ДНК воїнів з Іловайського котла. ВІДЕО

 

На Краснопільському цвинтарі в Дніпрі попрощалися із трьома українськими воїнами, які досі були поховані в могилах із написами “Невідомий боєць”. Їхні імена встановили завдяки ДНК-експертизам.

У вівторок, 12 вересня, їм поіменно віддали шану, а рідні нарешті змогли дізнатися правду про їхню загибель у 2014 році, передає “Радіо Свобода”.

Вшанувати пам’ять ідентифікованих вояків на цвинтарі зібралися їхні родичі, представники влади та громадськості, бойові побратими.

За словами рідних, упродовж трьох років вони не вірили в загибель військових, шукали їх серед полонених, передавали інформацію волонтерам. У результати експертизи також повірили не одразу – для ідентифікації одного з бійців експертизу проводили тричі.

Відтак на цвинтарі встановили іменну табличку на могилі бійця батальйону “Донбас” Національної гвардії України, добровольця Сергія Дятлова. Боєць загинув три роки тому під час виходу “зеленим коридором” з Іловайського котла. У вантажівку, в якій їхав Дятлов, влучила протитанкова ракета, упізнати останки бійця можна було лише за ДНК.
Родичі вирішили, що він залишиться на Краснопільському кладовищі.

ДНК-експертиза встановила імена ще двох бійців Національної гвардії – майора Андрія Величка та солдата-добровольця Дмитра Карбана, також загиблих під Іловайськом.

У вівторок їхні тіла ексгумували й передали родичам для перепоховання. Бійців перепоховають у Донецькій області та в Києві відповідно.

За інформацією з Дніпропетровської обласної ради, зараз на Краснопільському цвинтарі під Дніпром поховано 114 невпізнаних бійців. Робота для встановлення їхніх осіб триває.

Загалом за період бойових дій на Донбасі на Дніпропетровщині за допомогою ДНК-експертизи встановлено особи понад 300 загиблих учасників АТО.

Читайте також:
У Києві перепоховали комбрига, який загинув
під час прориву з Іловайського котла і донедавна був неідентифікований

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна