Клінч у Молдові: уряд дозволив військовим їхати на навчання в Україну, президент знову заборонив

 

Уряд Молдови наполягає на тому, щоб молдовські військові взяли участь у міжнародних навчаннях Rapid Trident 2017 в Україні всупереч забороні президента Ігоря Додона.
Про це заявив прем’єр-міністр Павло Філіп на засіданні кабміну 6 вересня, закликавши міністрів знайти можливість відправити молдовський контингент на навчання, повідомляє NewsMaker.

“Напередодні [рішенням президента] була скасована поїздка на навчання в Україні. До цього таким же чином були скасовані ще п’ять поїздок. Я вважаю, що підстав для цього немає”, – заявив Філіп.

За його словами, якщо участь у навчаннях оплачується на 80% партнерами і організаторами, то відмова вже обійшлася Молдові в 5 млн. леїв (понад 280 тисяч доларів).

“Нікому не потрібна нетренована армія. Я пропоную включити до порядку денного рішення уряду про участь наших військових у навчаннях”, – заявив Філіп.

Відтак уряд проголосував за участь молдовського підрозділу в навчаннях Rapid Trident.

 

Однак президент-соціаліст Ігор Додон знову – як і напередодні – заявив, що накладає на це заборону.

“Вперше з моменту мого вступу на посаду глави держави прийняв рішення скористатися своїм конституційним повноваженням відповідно до статті 88 частина І конституції РМ, що передбачає право призупиняти дію актів уряду, які суперечать законодавству, до прийняття остаточного рішення Конституційним судом”, – написав у “Фейсбуці” Додон, відомий проросійськими симпатіями.

На думку глави держави, кабмін порушив закон “Про державну безпеку”, відповідно до якого участь молдовської армії в спільних навчаннях з військовими частинами інших держав за межами країни затверджується головнокомандувачем збройними силами, тобто президентом.

“За конституцією, Молдова є нейтральною державою, а молдавські військовослужбовці, повторюю, не повинні брати участі у військових навчаннях, що проводяться під егідою якого б то не було військового блоку. Разом із тим, ми не перешкоджатиме участі молдавських військовослужбовців у миротворчих маневрах під егідою ООН”, – додав Додон і пригрозив кримінальною відповідальністю тим, хто довів молдовську армію “до нинішнього жалюгідного стану, зруйнував майно збройних сил, інфраструктуру і продав озброєння”.

Як відомо, молдовські військові беруть участь в цих навчаннях з 1996 року в рамках програми “Партнерство заради миру”.

Як інформувала “Новинарня“, військовослужбовці Молдови разом із військовими країн-членів НАТО взяли участь у параді в Києві з нагоди Дня Незалежності України.

Навчання Rapid Trident 2017 (“Швидкий тризуб”) почнуться на Львівщині найближчими днями. У маневрах запланована участь понад 2,5 тисячі військовослужбовців з України та 14 країн-партнерів.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна