З початку окупації в АРК не знайдені 18 насильницьки зниклих осіб, – Крим SOS

 

З початку окупації Криму Росією 44 людини на півострові зазнали насильницького викрадення. На сьогодні 18 осіб не знайдені і вважаються зниклими безвісти.
Про це заявила координатор громадської організації “Крим SOS” Таміла Ташева на прес-конференції 30 серпня, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

“На сьогодні 18 насильницьких зникнень на території Криму. Більшість з них (зниклих) є кримськими татарами. За весь час з початку окупації Криму було 44 випадки насильницьких зникнень”, – сказала Ташева.

За даними “Крим SOS”, 17 викрадених осіб згодом звільнили, шість – знайшли мертвими, двох людей виявили у місцях позбавлення волі, їх пізніше засудили за політично вмотивованими справами.
Ще 18 осіб досі не знайшли, їх вважають зниклими безвісти.

За словами Ташевої, найбільшу кількість випадків насильницького зникнення людей фіксували на початку окупації – в березні-травні 2014 року.

“Ми вважаємо, що насильницькими зникненнями є факти, коли до них мають відношення або державні органи влади, або підконтрольні їм актори. Якщо говорити про Крим, то можна говорити про кримську самооборону, так званих кримських дружинників”, – пояснила вона.

Ташева додала, що в 2015 році Україна ратифікувала міжнародну конвенцію про насильницькі зникнення, тому Україна зобов’язана розслідувати такі факти.

“Дуже часто кримінальні справи відкривають або за фактами вбивства, або викрадення людини. Ми вважаємо, якщо підписано міжнародну конвенцію, то потрібно розслідувати такі справи, відкривати їх за такою класифікацією”, – сказала Ташева.

У свою чергу начальник відділу нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та запобігання корупції прокуратури Криму Максим Прокопів повідомив, що наразі розслідується близько 150 кримінальних проваджень, пов’язаних із порушенням прав і свобод громадян в анексованому Криму.

“Крім того, з цих правопорушень охоплено 29 кримінальних проваджень за 38 особами, яких вважають убитими або безвісти зниклими”, – сказав він.

Прокопів зазначив, що розслідування ускладнюється тим, що немає можливості вести слідчі дії на території Криму.

Читайте також:
У Криму 76-річного татарського активіста засудили до арешту і штрафу

“Концтабір Мідаса навпаки”. Віце-прем’єр показала,
скільки в Криму російських військ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна