Аудитори заявили про фінансові порушення в “Укроборонпромі” на сотні мільйонів гривень

 

За результатами перевірок на державному концерні “Укроборонпром” виявлено факти фінансових порушень та неефективного управління ресурсами на сотні мільйонів гривень.
Про це йдеться в листі Державної аудиторської служби на адресу Мінекономрозвитку, який наводить “Економічна правда“.

У листі зазначається, що впродовж 2014-2016 років у плановому порядку були проведені державні фінансові аудити та ревізії діяльності 12 підприємств-учасників ДК “Укроборонпром”.

За результатами перевірок виявлені факти фінансових порушень та неефективного управління ресурсами на 557,8 млн. гривень.

“Насамперед — через маніпулювання процесом формування фінансових результатів для мінімізації сплати податків та відрахувань до бюджету”, — зазначається у листі ДАС.

Були виявлені випадки реалізації продукції за цінами, нижчими від собівартості, не виконувалися договірні зобов’язання, що призводило до утворення боргів та застосування штрафів.

Цифри у звіті аудиторської служби могли бути значно більшими, проте деякі підприємства ДАС не змогла перевірити через відсутність звітності, ідеться в повідомленні.

“Ревізія фінансово-господарської діяльності ДП “Харківське державне авіаційне підприємство” за 2013-2016 роки у квітні 2017 року не проведена через відсутність ведення бухгалтерського обліку, складення фінансової звітності лише за третій квартал 2016 року. Про це повідомлені НАБУ та поліція”, — сказано в листі.

Найбільші порушення виявлені у компанії “Укрспецекспорт” та на її дочірніх підприємствах: “Промоборонекспорт”, “Укрінмаш”, “Таско-експорт”, “Прогрес”, “Спецтехноекспорт”, “Укроборонсервіс”.

Служба також встановила порушення, які призвели до втрати активів та неефективних витрат ресурсів на загальну суму понад 685 млн. гривень.

Як сказано в листі ДАС, дочірні підприємства “Укрспецекспорту”, що входить до складу концерну, і сама компанія у 2016 році здійснювали витрати, не передбачені фінансовими планами, а ДП “Таско-експорт” взагалі витратило понад 533 млн. гривень за відсутності фінпланів.

Крім цього, у 2014-2015 роках Держфінінспекція двічі проводила ревізії “Укроборонпрому”, які виявили фінансові порушення та факти неефективного витрачання ресурсів на загальну суму понад 500 млн. гривень.

Як відомо, з 2014 року концерном керує Роман Романов, який раніше був дилером корпорації “Богдан” у Херсонській області, а під час президентських виборів 2014 року очолював штаб Порошенка в області.

Читайте також:
Суд дозволив обшукати “Укроборонпром” у справі про фіктивні фірми

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна