Порошенко: Київ робить усе для звільнення Ахтема Чийгоза

 

Президент Петро Порошенко заявив, що українська влада продовжує робити все для звільнення одного з лідерів кримськотатарського національного руху Ахтема Чийгоза, ув’язненого в Криму.

“Судять тих, хто відстоював закони країни, міжнародні норми, правила. Судилище влаштовує країна-окупант, у якої немає на це права”. Ці слова Ахтема Чийгоза, які він виголосив в останній промові перед вироком, повністю відображають злочинний характер судилища, який влаштувала Росія проти українців та кримських татар, які виступили на захист своєї Батьківщини”, – написав Порошенко на своїй сторінці в “Фейсбуці” 10 серпня.

Він додав, що пишається мужністю і силою духу Чийгоза.

“Українська влада продовжує робити все, щоб звільнити Ахтема Чийгоза та всіх політичних в’язнів Кремля”, – сказано у відозві.

При цьому Порошенко не уточнив, що саме робить влада для звільнення Чийгоза.

Як інформувала “Новинарня“, 1 серпня в справі Чийгоза завершилося судове слідство.
7 серпня окупаційна прокуратура Криму попросила суд призначити для обвинуваченого Чийгоза покарання у вигляді позбавлення волі на строк 8 років з відбуванням у колонії загального режиму. Суд винесе вирок 11 вересня.

У МЗС України зажадали від російської влади припинити переслідування Ахтема Чийгоза.

Як відомо, його затримали у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі, з партії “Русское единство”. Сталися сутички.
Окупаційна влада Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень. Його справу суд розглядає в рамках “справи 26 лютого”, в якій є інші фігуранти.
20 липня 2016 року суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо – щодо Чийгоза та окремо щодо інших фігурантах процесу – Алі Асанова й Мустафи Дегерменджі.

Читайте також:
Суд у справі Чийгоза: адвокат Полозов не чекає виправдального вироку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна