В окупованому Криму прокурор вимагає 8 років колонії для політв’язня Чийгоза

 

В окупованому Росією Криму на засіданні підконтрольного Кремлю Верховного суду прокурор Анастасія Супряга запросила покарання у вигляді позбавлення волі на строк 8 років з відбуванням у колонії загального режиму для одного з лідерів кримськотатарського національного руху Ахтема Чийгоза.

Як повідомляє Крим.Реалії, прокурор заявила, що “в судовому слідстві вина підсудного повністю доведена” і докази “в повному обсязі свідчать про його винуватість”.

При цьому Супряга послалася на висновки судмедекспертиз, здебільшого датованих травнем і червнем 2015 року, а також на покази Сергія Аксьонова, Заура Смирнова, Ейваза Умерова, Сергія Цекова, Ольги Ковітіді, Володимира Константинова і трьох таємних свідків.

У підконтрольному Кремлю Верховному суді анексованого Криму 7 серпня розпочалися дебати сторін у справі  заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Сам обвинувачений бере участь у засіданні в режимі відеоконференції.
На початку засідання він заявив протест у зв’язку з тим, що прокурор дуже тихо і швидко говорить, через що неможливо розібрати суті сказаного.

1 серпня в справі Чийгоза завершилося судове слідство.

Як відомо, його затримали у січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі, з партії “Русское единство”. Сталися сутички.

Окупаційна влада Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень. Його справу суд розглядає в рамках “справи 26 лютого”, в якій є інші фігуранти.

20 липня 2016 року суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо – щодо Чийгоза та окремо щодо інших фігурантах процесу – Алі Асанова й Мустафи Дегерменджі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна