День ВДВ: генерал Забродський видав відеоролик, біля АП підняли прапори роду військ

 

До 2 серпня – Дня аеромобільних військ України – командувач ВДВ генерал-лейтенант Михайло Забродський записав спеціальне відеозвернення, з якого зробило ролик Військове ТБ.

“Десантники – це завжди концентрація волі, вмінь, військових навичок і настрою на перемогу. День ВДВ – це професійне свято справжніх чоловіків, чоловіків і жінок, які роблять сурову чоловічу роботу. Дякую всьому особовому складу Високомобільних десантних військ, за те що командую такими людьми”, – сказав Герой України Забродський на тлі відео навчань його роду військ.

З офіційними привітаннями в День ВДВ виступили також президент Петро Порошенко, міністр оборони Степан Полторак, начальник Генштабу – головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко.

2 серпня на площі перед адміністрацією президента, крім прапорів України, підняли прапори ВДВ.

Фото: прес-служба АП

“Відчайдушність, сила волі, незламність духу, холоднокровна лють до ворога є визначальними рисами українського воїна-десантника.

Треновані до виконання важливих завдань в умовах неймовірних фізичних і психологічних навантажень, ви завжди там, де найважче, де потрібна відвага та стійкість, швидкість і рішучий натиск. Не існує перешкод, які б ви не подолали, немає противника, який би зміг вам протистояти. Все це зробило вас зірковою елітою Збройних сил України.

Саме на прикладі ваших мужніх дій на передових позиціях Донбасу світ зрозумів, що Українська армія за рівнем професіоналізму її воїнів здатна захистити свою Вітчизну від будь-якого агресора.

У цей день ми схиляємо голови перед пам’яттю наших бойових побратимів, які під час проведення антитерористичної операції віддали своє життя за мирне майбутнє України. Вічна їм слава!

Від імені Українського народу висловлюю щиру подяку усьому особовому складу та ветеранам високомобільних десантних військ за героїзм, самовідданість та вірність військовому обов’язку.

Бажаю вам і вашим родинам міцного здоров’я, благополуччя та незламної віри у перемогу.
Слава Україні! Слава воїнам-десантникам!” – ідеться в привітанні Петра Порошенка.

Як відомо, з 2016 року Високомобільні десантні війська стали окремим родом військ ЗС України.

Свято День аеромобільних військ України було офіційно встановлено указом президента Леоніда Кучми від 2 серпня 1999 року.

Ця сама дата – 2 серпня – є Днем ВДВ в Росії і низці інших пострадянських країн на честь парашутного десанту на військовому навчанні Московського військового округу під Воронежем 2 серпня 1930 року.

За часів незалежності України Повітряно-десантні війська було перейменовано спершу на аеромобільні, а в 2012 році було підписано розпорядження про присвоєння їх назви “Високомобільні десантні війська” – таким чином було відновлено радянську й російську абревіатуру “ВДВ”.

У 2015 році аеромобільні бригади Високомобільних десантних військ були підсилені танковими підрозділами, таким чином їх перетворено на десантно-штурмові. Кожна з п’яти бригад мала отримати по танковій роті.

 

 

В ході АТО на Сході України десантники діють переважно як механізовані підрозділи.

Влітку 2014 року 95-та бригада ВДВ ЗСУ під командуванням Михайла Забродського здійснила рейд в тил супротивника. За два тижні, виконуючи бойові задачі, бригада пройшла 470 км від Слов’янська до Маріуполя, потім вздовж російсько-українського кордону і через Луганськ повернулася до Слов’янська.
На думку американського експерта Філіпа Карбера, це був найдовший рейд збройного формування у новітній історії.

Читайте також:
У ВДВ ЗСУ пішла партія сучасних танків Т-80. ВІДЕО

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна