Washington Post і посольство України спростували заяву Трампа про втручання Києва у вибори в США

 

Твердження президента США Дональда Трампа про нібито втручання України у вибори в США з метою допомогти перемогти кандидату від Демократичної Партії Гілларі Клінтон є поверховим.

Про це пише впливове американське видання The Washington Post у рубриці “Fact Checker”.

У широкому сенсі, історії про втручання Росії і України у вибори в США в 2016 році здаються схожими, але, якщо заглибитись у деталі, це порівняння розвалюється, пише видання.

Ключовою відмінністю є те, що у справі про втручання Росії американські спецслужби виявили, що президент Росії Володимир Путін ініціював незаконні хакерські атаки і викрадення інформації з метою втрутитися у вибори в США та підірвати демократичну систему.
Натомість свідчень про санкціоновані керівництвом України спроби вплинути на вибори немає.

Заява Білого дому про те, що американка українського походження Олександра Чалупа нібито збирала в українському посольстві компромат на Пола Манафорта для передачі штабу Клінтон, не має підтвердження.

“Чалупа, можливо, працювала з деякими посадовими особами посольства, однак немає жодних доказів того, що Комітет Демократичної партії отримував і використовував інформацію, зібрану нею, або що українці координували розслідування з Комітетом”, – пише The Washington Post.

Більше того, спосіб отримання компрометуючої інформації відрізняється. Американська розвідка виявила, що Путін наказав хакерам зламати комп’ютерні системи американських політичних організацій. Чалупа ж проводила розслідування щодо Манафорта самостійно, а не під керівництвом Демократичної партії, а відомості про виплати Манафорту в книзі “чорної бухгалтерії” Партії регіонів були оприлюднені як частина розслідування в Україні, а не отримані незаконно.

Немає доказів того, що учасники передвиборчої кампанії Клінтон мали контакти з українським урядом. Тим часом є документовані докази того, що син Трампа Дональд, його зять Джаред Кушнер і колишній голова виборчої кампанії Манафорт зустрілися з російським адвокатом у спробі отримати компромат на Клінтон від російського уряду.

Видання також звертає увагу на ще одну фундаментальну відмінність, яка полягає в тому, що Україна вважається союзником США, а Росія – супротивником.

 

Паралельно з виходом статті у “Вашингтон пост” посольство України в США заявило, що уряд України не допомагав жодному з кандидатів на президентських виборах в США у 2016 році.

“Відповідально заявляємо: Уряд України не допомагав жодному з кандидатів на виборах 2016. Ми вдячні США за двопартійну підтримку України”, – йдеться в повідомленні амбасади у “Твіттері“.

Як писала “Новинарня“, 25 липня Дональд Трамп заявив, що Україна “саботувала” його виборчу кампанію з метою допомогти його опонентці – представниці Демпартії Гілларі Клінтон перемогти на виборах. Він закликав генпрокурора США розслідувати цю справу.

Читайте також:
Кандидат на голову ФБР із задоволенням розслідує втручання України
у вибори в США

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна