“Історичний” саміт Україна-ЄС не ухвалив підсумкову декларацію через небажання визнати європрагнення України

 

ПрезидентПетро Порошенко назвав “історичним” саміт Україна-ЄС, що відбувається в Києві 13 липня.

“Це саміт увійшов та увійде в історію як саміт безвізу та асоціації”, – цитує Порошенка “Європейська правда“.

“Більше 100 тисяч українців скористалися безвізом і на власні очі побачили, що безвізовий режим є, і побачили, що таке Євросоюз”, – пояснив президент.

Порошенко також нагадав, що 11 липня завершилася процедура ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС.

“Я не буду розкривати, яких зусиль нам вартувало завершити ратифікацію. Ми чекали довгих 1110 днів з моменту підписання угоди в Брюсселі. Ми чекали, що це буде зроблене швидше, але те, що ми це зробили – важливо”, – заявив Порошенко.

Відкриваючи пленарне засідання саміту, він також спрогнозував проведення самітів з Євросоюзом у звільнених від російської окупації Криму та на Донбасі.

“Я маю надію, що колись ми проведемо наступні саміти Україна ЄС в Донецьку і в Ялті“, – зазначив президент.

Окрім того, у вступній промові Порошенко зробив натяк на неприйнятність претензій окремих держав до фрази про “європейське прагнення України”

“Україна вже зробила свій зовнішньополітичний вибір. Право вибору майбутнього належить виключно українцям, і жодна країна світу не має право вмикати червоне світло на цьому шляху. І жодна нація не платила таку високу ціну на цьому шляху”, – заявив Порошенко.

Він наголосив на неприпустимості позиції політиків, які ставлять під сумнів європейський вибір України.

“При всій повазі до кожного лідера інституцій та держав ЄС, я хочу підкреслити, що ніхто не має жодного ані морального, ані політичного права поступитися буквою і духом угоди про асоціацію, її метою, її сенсом і  її значенням для українського народу і для майбутнього нашої держави”, – заявив Петро Порошенко.

“Україна чітко за декларувала своє європейське прагнення і європейський вибір. Ми нікому це ні віддамо і ніхто не має права в нас це забрати”, – підкреслив президент.

Тим часом президент Європейської ради Дональд Туск назвав чи не найбільшою небезпекою для України внутрішню боротьбу.

“Зовнішньому ворогу вас не здолати. Ви занадто сильні. Але ви можете зазнати поразки від самих себе внаслідок внутрішньої боротьби. Саме тому ви маєте зберігати єдність та уникати внутрішніх конфліктів”, – порадив Туск, який говорив українською мовою.

“Якщо ви й надалі будете такими рішучими, хоробрими та послідовними, якими були на Майдані, якими ви є під час боротьби за цілісність держави, якщо ви зможете витримати тягар реформ та не здатися, ви втілите свої мрії та досягнете своїх цілей”, – заявив голова Євроради.

Він також зазначив, що внутрішня ворожнеча є викликом і для всієї Європи.

“Ми зможемо подолати виклики нинішніх часів, тільки якщо об’єднаємося. Немає нічого більш небезпечного за внутрішній розпад спільноти” – сказав Туск.

А президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер закликав Україну прискорити боротьбу з корупцією.

“Україна зробила величезний прогрес в останні роки. Зважаючи на те, що було зроблено, реформи, які були здійснені, все-таки залишається ще багато чого зробити“, – відзначив Юнкер, наголосивши, що головне на цьому шляху – боротьба проти корупції.

ОНОВЛЕНО
На пряме запитання журналіста про те, чи була схвалена підсумкова заява саміту і чи є в ній згадка про європейський вибір України, Порошенко, Юнкер і Туск не відповіли, але нагадав про те, що ця теза міститься в преамбулі Угоді про асоціацію.

“Я лише повторю те, що я сказав про найважливішу частину найважливішого документу, угоди про асоціацію. І це не слоган. В ній записане, що Європейський союз визнає європейські прагнення України і вітає її європейський вибір”, – заявив Туск.

Туск також додав, що підтримує це положення, але наголосив, що цю заяву робить від свого імені, а не від імені ЄС.

Це також наша особиста думка, моя і Жан-Клода Юнкера. І це не випадково, що думка президентів двох європейських інституцій збігається, коли йдеться про відносини України та ЄС“, – заявив він.

Як пише “Європейська правда” в матеріалі “Безперспективний саміт: як Євросоюз заблокував європейську мрію України“, 19-й саміт Україна-ЄС завершиться без схвалення підсумкової заяви чи спільної декларації.

Це трапиться вже вдруге в історії відносин України та ЄС.

“За правилами європейської дипломатії, відсутність спільної заяви є демонстрацією глибокої кризи у відносинах: мовляв, лідери зустрілися, але домовитися ні про що не змогли. Через це підсумковий документ вдавалося погодити щоразу – навіть в “кризових”  2004 та  2011 роках”, – ідеться в статті.

Однак цього року все інакше. За наполяганням країн-членів, Євросоюз поставив під сумнів сам факт того, що Україна прагне до інтеграції з ЄС.
Київ наполягав, щоби в спільній заяві було посилання на фразу з преамбули Угоди про асоціацію: “Європейський союз визнає європейські прагнення України і вітає її європейський вибір, у тому числі її зобов’язання розбудовувати розвинуту й сталу демократію та ринкову економіку“.

“ЄС виявився категорично проти (і байдуже, що йдеться про цитату з угоди, а не про якусь нову норму). Фінальні перемовини з Євросоюзом лише погіршили ситуацію: Нідерланди почали вимагати додати в текст нові обмеження європейської мрії України. Гаагу підтримали ще кілька держав, і зрештою перемовини просто розірвали. А Рада ЄС на рівні послів вирішила, що проект, підготовлений до саміту, має піти у смітник”, – пише “ЄП”.

Читайте також:
Три країни – проти згадки про перспективу вступу України до ЄС
в заяві київського саміту, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна