Аваков: Ми готові надати Італії всі документи у справі Марківа, знаю його особисто

 

Україна готова надати італійському суду всі документи у справі затриманого в Болоньї військовослужбовця Нацгвардії Віталія Марківа.
Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

“Ми стверджуємо, що наш боєць не міг бути причетний до загибелі громадянина Італії, фоторепортера Андреа Роккеллі. Ми готові надати суду всі наявні документи у цій справі і забезпечити участь в засіданні свідків з боку України”, – написав міністр у “Фейсбуці” за результатами зустрічі з послом Італії Давідом Ла Чечілія 7 липня.

Аваков також описав українське бачення справи про загибель Андреа Роккеллі на Донбасі.

“Обставини справи

25.05.2014 року під Слов’янськом у районі залізничного переїзду в с. Андріївка під час мінометного обстрілу загинули двоє журналістів – громадянин Італії Андреа Роккеллі (фотокореспондент) і громадянин РФ Андрій Миронов.

Громадянин України, водій таксі, який підвозив групу, і громадянин Франції Вільям Рогелон (позаштатний фотограф агентства «Wostok press», інший варіант написання прізвища – Роглон) отримали поранення. Вільям Рогелон з місця події зник.

За фактом загибелі і поранення людей було відкрито кримінальне провадження.

За інформацією слідства, фотокореспонденти А. Роккеллі і В. Рогелон в супроводі перекладача А. Миронова прибули на територію України без належного оформлення перетину кордону і не оформляли акредитацію в СБУ для здійснення професійної журналістської діяльності в зоні проведення АТО.

У район зал. переїзду біля села Андріївка вони прибули на приватному таксі «Daewoo Nexia», з метою проведення фотозйомки району, що напередодні зазнав артилерійського обстрілу.

Під час несанкціонованого перебування в зоні ведення бойових дій група потрапила під артилерійський обстріл. За інформацією слідства, це був мінометний обстріл.

Важливо: станом на травень 2014-го мінометів на озброєнні у підрозділів Нацгвардії України, дислокованих у районі Слов’янська (зокрема – на горі Карачун, де проходив службу Віталій Марків), не було!

Є офіційна довідка Нацгвардії про те, що підрозділи оперативного призначення Нацгвардії в період з 20.03.2014 по 04.08.2014 комплектувалися тільки стрілецькою зброєю (автомати і кулемети).
Артилерійського озброєння, в тому числі, мінометів, на балансі у них ще не було.

Крім того, в той період підрозділи НГУ базувалися навколо міста Слов’янська, захопленого терористами, на блокпостах, які розташовувалися по периметру міста на відстані 10-12 км. Дальність мінометної стрільби недостатня, щоб здійснити обстріл з блокпостів навколо Слов’янська в район Андріївки.

Отже, на думку слідства, можливі дві версії:

1. Злочин скоєно членами незаконних збройних формувань, які здійснювали загальний артилерійський обстріл українських позицій, і район перебування журналістів був вражений випадково;

2. Стрілянина велася членами так званої армії «ДНР» з території Слов’янська із захоплених в українських десантників у квітні 2014 року установок мінометного вогню «Нона» в напрямку підрозділів НГУ на горі Карачун, але помилилися з точністю.

У будь-якому випадку, підрозділи НГУ, в тому числі батальйон ім. Кульчицького, в якому служить старший сержант Марків, не могли здійснити мінометний обстріл району, в якому постраждали журналісти.

Що стосується особисто Віталія Марківа, встановлено, що він, разом зі своїм підрозділом, перебував на горі Карачун – в оточенні бойовиків-терористів, маючи в своєму розпорядженні тільки стрілецьке озброєння.

Хід розслідування

Місце загибелі А. Миронова й А. Роккеллі стало доступне для слідчої групи тільки після звільнення Слов’янська від терористів і проведення розмінування місцевості.
Вилучені особисті речі загиблих, призначені криміналістичні експертизи, опитано свідків.

Водій «Daewoo Nexia», опитаний в якості потерпілого, повідомив, що 24.05.2014 його найняли як таксиста троє іноземців. Він узяв трьох пасажирів від готелю Україна в окупованому (!) Слов’янську і повіз їх до заводу «Зевс Кераміка» в районі с. Андріївка. Італієць Роккеллі, француз Рогулон і перекладач (Андрій Миронов) пішли до зал. переїзду, де знімали фото і відео обстріляного напередодні поїзда.

За інформацією осіб, допитаних як свідків, громадянин Франції В. Рогулон після обстрілу зупинив проїжджаючу машину, на якій дістався до лікарні на залізничній станції Слов’янськ. Надалі В. Рогулон покинув територію України і не висловив наміру надати слідству інформацію в якості свідка.

Тіла загиблих А. Роккеллі і А. Миронова були доставлені в лікарню зал. станції Слов’янськ на автомобілі «Нива» невідомими озброєними людьми в камуфляжній формі з символікою «ДНР».

Лікар лікарні зал. станції Слов’янськ повідомив, що ті ж люди показали йому фрагмент мінометної міни, що має характерні ознаки. Фрагмент міни невідомі відвезли з собою.

14.01.2016 матеріали кримінального провадження були витребувані у МВС Службою безпеки України. Прокуратурою Слов’янська складу злочину перекваліфіковано на ч. 3 ст. 258 КК України: «Терористичний акт, що спричинив загибель людини».

Висновки

Віталій Марків, старший сержант батальйону спеціального призначення НГУ ім. Кульчицького – повернувся в Україну з Італії, куди поїхав з матір’ю в дитинстві, під час Майдану. З початком військової агресії проти України добровольцем пішов на фронт. По праву народження отримав громадянство України та уклав контракт на службу в Національній гвардії України.

Нагороджений медаллю «За військову службу Україні», грамотою Верховної Ради і відомчими відзнаками.

Я знаю його особисто – українського солдата та українського патріота з позивним «Італієць». Ми зустрічалися на фронті, я вручав йому державну нагороду за бойові заслуги…

Ми докладемо всіх зусиль і надамо італійській стороні всю необхідну інформацію, щоб суд зміг винести адекватне рішення. Розраховую, що скоро Віталій повернеться в стрій!

Справа ж про загибель журналіста Роккеллі безсумнівно має бути розслідувана, винні названі, інформація відкрита суспільству!

Можливо, для повного і об’єктивного розслідування всіх обставин цієї справи необхідно, щоб російська сторона надала слідству інформацію про дислокацію військ та військові провокації під Слов’янськом.

МЗС і МВС України взаємодіють із компетентними органами Італії для швидкого і справедливого вирішення цієї ситуації і зняття несправедливих звинувачень щодо Віталія Марківа.

У будь-якому випадку, як би не було складно – не складніше, ніж на війні, віч-на-віч з ворогом – ми не залишимо нашого солдата!” – наголосив Аваков.

Читайте також:
Під посольством Італії відбулася акція на підтримку
затриманого нацгвардійця Марківа

Італійське звинувачення нацгвардійця Марківа базується
на відео француза Роглона. Батько вбитого Рокеллі дав пояснення

Як повідомляла “Новинарня“, 30 червня поліція Італії заарештувала в аеропорту Болоньї громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року біля Слов’янська.

Старший сержант Марків є заступником командира взводу в батальйоні Національної гвардії України ім. генерала Кульчицького.

За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії, в цій країні постійно живе його мати. Туди він полетів у відпустку.

Як заявив заступник генпрокурора України Євген Єнін, ГПУ звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

Генпрокуратура заявила, що буде забезпечувати захист законних інтересів Марківа в судовому процесі.

 

Читайте також:
Справа Марківа: в тюрму до нацгвардійця пустили українських дипломатів.
Проти нього є нові свідки. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.