Глава МЗС Польщі – Україні: З Бандерою в Європу не увійдете. ОНОВЛЕНО

 

Якщо Україна прагне зближення з ЄС, то Польща вимагатиме від Києва перегляду історичних питань, зокрема питання Степана Бандери і “проблеми з правами меншин”.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв’ю виданню wPolityce.

“Наше послання дуже чітке: з Бандерою в Європу не ввійдете. Ми говоримо про це і голосно, і тихо. Ми не будемо повторювати помилок 1990-х років, коли були певні проблеми у відносинах з Німеччиною і Литвою. Я маю на увазі статус польських меншин у цих країнах. Вже маючи такий досвід, ми будемо твердо вимагати від України, щоб всі справи були улагоджені до того, як Київ буде стояти біля воріт Європи з проханням про членство. Ми будемо такі ж категоричні, як, наприклад, категоричною є Греція щодо Македонії в питанні назви”, – сказав він.

Ващиковський фактично повторив дослівно повторив відповідну заяву лідера правлячої в Польщі партії “Право і справедливість” Ярослава Качинського, який де-факто є фактичним очільником польського уряду.

На думку дипломата Маркіяна Лубківського, слова глави МЗС Польщі щодо Бандери шкодять відносинам між нашими країнами. У коментарі телеканалу “112 Україна” Лубківський також заявив, що Україна має офіційно відреагувати на таку заяву.

“Висловлювання міністра закордонних справ Польщі Ващиковського є несвоєчасними, недружніми і шкідливими для двосторонніх українсько-польських відносин. Без всякого сумніву такі слова вимагають реакції українського МЗС, я сподіваюся, що наше зовнішнє політичне відомство викличе посла республіки Польща для пояснень з приводу висловлювань глави зовнішньополітичного відомства цієї країни, або ж наш посол Дещиця здійснить візит в міністерство і теж вимагатиме відповідних пояснень”, – сказав Лубківський.

ОНОВЛЕНО
У Міністерстві закордонних справ України висловили розчарування послові Польщі в Україні Яну Пєкло у зв’язку з нещодавніми висловлюваннями польського міністра закордонних справ Вітольда Ващиковського щодо України.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

“У ході зустрічі польському дипломату було наголошено, що в Україні з розчаруванням сприйняли нещодавні висловлювання глави зовнішньополітичного відомства Польщі стосовно нашої держави на тлі триваючого активного діалогу на високому рівні”, — сказано в коментарі.

“Українська сторона переконана, що спільними зусиллями, в тому числі з дружньою Польщею, ми маємо будувати спільне європейське майбутнє, а не ставити один одному умови. Для України європейський вибір – це не тільки зовнішня політика, а й щоденна кровопролитна боротьба і копітка наполеглива праця”, – наголосили в МЗС.

“У цьому зв’язку звернено увагу на некоректність висловлювань Міністра В.Ващиковського стосовно ситуації на Сході України. Було зазначено, що саме український народ платить надзвичайно велику ціну – ціну сотень життів кращих своїх представників за незалежність, за цивілізаційний вибір розвитку, а також за те, щоб не допустити на територію Польщі та інших країн ЄС російські війська.

Привернуто також увагу до необхідності більш стриманого підходу польського політикуму до чутливих історичних питань та згадано про неодноразові заклики не політизувати чутливі сторінки спільного історичного минулого, що може використовуватися третьою стороною на шкоду інтересам України та Польщі. Українською стороною було вкотре наголошено, що оцінка тих чи інших історичних подій – це завдання істориків, а у контексті українсько-польських відносин цими питаннями займаються Форум істориків та Форум партнерства”, – зазначається в заяві.

“У політиці кожне порівняння має свій зміст, і, враховуючи взаємовигідне стратегічне партнерство та довірливі відносини між нашими країнами, не зовсім тактовним було порівняння з Грецією та Македонією. З боку МЗС України було підтверджено готовність до подальшого розвитку рівноправної і конструктивної взаємодії з Польщею у дусі взаємного розуміння та поваги”, – додали в зовнішньополітичному відомстві України.

Читайте також:

Сиротюк: Качинського так рве через Бандеру, бо Україна поставила хрест на Польщі “od morza do morza”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна