Генпрокуратура відкрила кримінальні справи про доведення Приватбанку до банкурутства

 

Генеральна прокуратура почала розслідування та відкрила кримінальні провадження за доведення “Приватбанку” до банкрутства.

Про це на підсумковій прес-конференції 4 липня заявив глава націоналізованого банку Олександр Шлапак, який подав у відставку.

“Сьогодні Генеральна прокуратура України за представленими нами даними відкрила кілька кримінальних справ за статтями 218 і 220 Кримінального кодексу, а саме – доведення банку до банкрутства”, – сказав Шлапак, якого цитує “Економічна правда“.

За словами фінансиста, з початку поточного року “Приватбанк” повернув 5,3 млрд. гривень раніше отриманого рефінансування.

“Зараз наша заборгованість становить близько 12 млрд. гривень. Вони були взяті під 20% річних. Це дорогий ресурс для нас”, – зазначив Шлапак.

Станом на 1 лютого загальний обсяг рефінансування, наданого банку, становив 15,516 млрд. гривень.

Також Олександр Шлапак стверджує, що колишнє керівництво банку, пов’язане з Ігорем Коломойським, видало понад 190 мільярдів гривень, або 97% кредитного портфеля, пов’язаним особам.

“Дійсно, річна звітність аудиторів називає цифру близько 10 млрд. Ми називаємо цифру 190 млрд. [гривень]. 223 клієнта на загальну суму 198,4 млрд. гривень”, – сказав він.

“Ми для себе розбили цей портфель на чотири групи. Перша група – трансформовані кредити – 36 позичальників на суму майже 133 млрд. гривень. Другий портфель – лізинговий портфель. 41 позичальник майже на 15 млрд. На таку ж суму третій кейс, який видавався на Кіпрі. І нарешті, четвертий портфель – кредити, пов’язані з корпоративними клієнтами банку на суму понад 36 млрд.”, – повідомив Шлапак.

“Всі ці кредити мають ряд загальних характеристик, які я виділю. Перша – велика частина позичальників є новоствореними компаніями з негативним фінансовим становищем. Друге – під час видачі цих позик були порушено грубо законодавство, а також внутрішні регламентні документи самого банку. Всі ці позики видані не на ринкових умовах. У нас відсутнє забезпечення за більшістю цих кредитів. І нарешті, останнє, з банку практично виведені обороти операційних компаній, які реально обслуговували гроші колишніх акціонерів”, – пояснив керівник.

Як відомо, після звернення голови правління державного “Приватбанку” Олександра Шлапака про махінації в банку напередодні націоналізації Генпрокуратура, НАБУ і САП почали розслідування і заарештували ліквідне майно Приватбанку та пов’язаних з ним структур.

 

Також на прес-конференції Олександр Шлапак заявив, що не готовий очолити НБУ.

Про це він повідомив на підсумковій прес-конференції, що наглядова рада “Приватбанку” розгляне заяву про його відставку 20 липня.

Коментуючи чутки про можливе призначення головою НБУ, Шлапак сказав: “Не готовий очолити Нацбанк і не хочу цього”.
При цьому він зауважив, що відповідна пропозиція йому і не надходила.

Олександр Шлапак зазначив, що може залишитися працювати в “Приватбанку” на посаді консультанта, якщо його запросить майбутній голова правління.

Читайте також:
ГПУ проводить обшуки також у банкірів Приватбанку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна