На посадах у підрозділах ЗСУ працюють вже 30 капеланів, ще стільки ж проходять перевірку

 

У минулому році в підрозділах ЗС України, що задіяні в АТО у Донецькій та Луганській областях, працювало 444 священників-капеланів, 239 священників-волонтерів та 168 церковних активістів.

Як повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-групу ОТУ “Донецьк”, про роль та статус військових капеланів в українському війську, а також досвід військового капеланства у країнах НАТО ішлося в Краматорську на зустрічі колег із головним капеланом збройних сил Латвії Елмарсом Плявіншем.

Офіцер відділу взаємодії з військовими капеланами майор Максим Пономарьов розповів: “Упродовж року було впроваджено посади військових капеланів. 60 таких посад було впроваджено у бригадах Сухопутних військ, на флоті та в авіації, шість посад зараз є у військово-медичних закладах. Тридцять капеланів зараз успішно працюють вже на цих посадах, а інші саме проходять перевірку. Планується до кінця року заповнення капеланських посад рівня окремого батальйону та військових частин”.

“Зараз, щоб капелан мав військове офіцерське звання, треба щоб він мав як мінімум вищу освіту. Деякі наші духовні семінарії та інститути мають державну акредитацію, а деякі ні. Тож для того, щоб стати офіцером-капеланом, необхідно мати духовну освіту, що може бути конвертована із світською освітою, або ж мати вищу світську (цивільну) освіту. Окрім цього, ви маєте закінчити спеціальні військові курси. І лиш тоді отримаєте звання молодшого лейтенанта”, – розповів начальник групи координації цивільно-військового співробітництва штабу АТО полковник Руслан Коханчук.

За його словами, наша система ЗСУ була з самого початку орієнтована на цивільних капеланів, однак зараз з’ясовується, що необхідно мати і військових капеланів – посади в підрозділах Збройних сил.

Це має бути прописано на законодавчому рівні, і 23 червня колектив депутатів подав до парламенту проект закону № 6643 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту військових капеланів під час проведення анти-терористичної операції”.

Елмарс Плявінш зазначив: “За час моїх візитів до України я помітив, що відношення командирів до капеланів змінилося на краще. Якщо на початку вони вагалися у доцільності їх роботи у підрозділі, то зараз це є тісна співпраця”.

Він визнав, що “реформування йде, але дуже повільно, треба прискорювати питання про військову капеланську службу на державному законодавчому рівні”.

“Щодо досвіду, то зараз в українських капеланів колосальний досвід роботи, і треба, щоб з цим досвідом ознайомлювалися всі. Я був декілька десятків разів і в Афганістані і в Іраку, і в Африці, але вважаю, що практичний досвід ваших капеланів більший, ніж у мене, і мені варто повчитись у них”, – зазначив він.

“В американській армії, приміром, військовий капелан має обов’язково мати звання магістра психології. У вас в армії є також сильні психологи. Я спілкувався з ними та був у захваті від їх роботи та компетенції. Зараз, доки офіційно вирішується на державному рівні питання впровадження інституту військового капеланства у ЗСУ, ви маєте працювати спільно з психологами”, – зазначив головний капелан ЗС Латвійської Республіки.

Читайте також:
З середини травня у всіх бойових частинах ЗСУ служитимуть військові капелани

Київський патріархат на знак протесту вийшов із ради капеланів ЗСУ.
Там диктує УПЦ МП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна