Новостворена партія Макрона отримала абсолютну більшість у парламенті Франції

 

Альянс президентської партії “Вперед, Республіко!” і партії MoDem (“Демкратичний рух”) здобуває абсолютну більшість місць у парламенті Франції.
Другий тур виборів до Національних зборів відбувся 18 червня.

Згідно з даними попереднього опитування Ipsos Sopra-steria, яке наводить Le Figaro, альянс La République En Marche! – MoDem здобуває 361 місце в парламенті (де загалом 577 місць).

Такими є дані станом на 21:39 за Парижем.

Правоконсервативна партія “Республіканці” із союзниками отримує 126 місць, соціалісти, які були при владі досі – 46, партія “Франція нескорена” (комуністи) – 26 місць, “Національний фронт” – 8, інші – 10 місць.

Попередні результати дозволяють з упевненістю сказати, що коаліція “Вперед!” матиме абсолютну більшість у 577-містному парламенті.

При цьому лише недавно створена президентська партія отримує менше, ніж очікувалося. Перед виборами соціологи прогнозували їй від 440 до 475 місць.

Також у парламент потрапила лідерка ультраправої  партії “Національний фронт” Марін Ле Пен – лише з п’ятої спроби.

“Вітаю Марін Ле Пен з перемогою на виборах! Це заслужено. Дякую жителям Енен-Бомон за 67%” – написав віце-президент “Національного фронту” Стів Бріо у “Твіттері”.

Як повідомляє The Local, Ле Пен легко виграла в кандидатки від президентської  партії “Вперед, Республіко!” Анн Рокет у депресивному шахтарському містечку Енен-Бомон на півночі Франції. Там же розташовані кілька округів, які єдині дали перемогу Ле Пен над Макроном у другому турі виборів президента в травні ц.р.

Лідерка “Національного фронту” при цьому розкритикувала виборчу систему Франції, вимагаючи пропорційного представництва, що дозволило б її партії отримувати значно більше місць у парламенті.

“Це скандал, що наша партія, яка отримала 7,6 млн. голосів у першому турі президентських виборів і на три мільйони більше голосів у другому турі, не зможе сформувати групу в парламенті”, – заявляла вона.

Вибори у Франції проходять за двотуровою мажоритарною системою. Під час першого туру лише чотирьом кандидатам в округах вдалося здобути більшість голосів.

Явка на виборах у другому турі була рекордно низькою – лише 42%.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна