Саміт НАТО з Трампом підтвердив підтримку України

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що союзники на зустрічі, в якій вперше взяли участь президенти США Дональд Трамп та Франції Еманнуель Макрон, підтвердили політичну і практичну підтримку Україні. Як передає УНІАН, про це генсек НАТО повідомив ввечері 25 травня в Брюсселі по завершенню зустрічі лідерів Альянсу.

“Було чітко сказано багатьма союзниками, і весь Альянс стоїть за цим, що ми будемо продовжувати посилювати наше партнерство з Україною, надаючи практичну та політичну підтримку. Також є сильна підтримка всім зусиллям, спрямованих на те, щоб було можливим виконати Мінські домовленості, особливо, щоб міжнародні спостерігачі мали можливість виконувати свою роботу”, – зазначив Столтенберг.

Він визнав, що Росія продовжує дестабілізувати схід України.

“Ми бачимо, що Росія хоче не тільки багато інвестувати в оборону, а й використовувати збройну силу, щоб змінити кордони в Європі. З її агресивними діями проти України, нелегальною анексією Криму та продовженням підривати, дестабілізувати схід України, НАТО, звичайно, повинно реагувати”, – підкреслив генсек НАТО.

Столтенберг стверджує, що ніхто в НАТО не думав про розміщення чотирьох батальйонів в країнах Балтії та Польщі до того, як “Росія анексувала Крим та почала дестабілізувати схід України”.

“Те, що робить НАТО, є оборонною, пропорційною реакцією діям Росії. У той же час ми працюємо для діалогу“, – додав генсек.

За його словами, союзники підтвердили підхід подвійного треку по відношенню до Росії – сильна оборона разом зі змістовним діалогом.

“Союзники стоять разом не для того, щоб провокувати конфлікт, а щоб запобігти йому та зберегти мир. У той же час ми відкриті для діалогу з Росією, для збільшення прозорості та зменшення ризиків”, – наголосив генсек.

Столтенберг вказав на те, що НАТО є оборонним Альянсом і не шукає конфронтації з Росією.

“Росія – наш найбільший сусід. У той же час НАТО має забезпечити надійні стримання та оборону, тому що так ми запобігаємо конфлікту, запобігаємо війни – це було ключем для успіху НАТО з того часу, як ми були засновані майже 70 років тому”, – зазначив він.

Читайте також:
Генсек НАТО: Блокування російських соцмереж – питання безпеки

НАТО приєднується до коаліції проти ІДІЛ, – Столтенберг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна