Рада заборонила георгіївську стрічку. Штраф – від 850 грн.

 

Верховна Рада України офіційно заборонила георгіївську стрічку. Як повідомляє “Новинарня“, на вечірньому засіданні 16 травня за проект закону “Про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки” №2987 проголосували 238 депутатів.

Ініціатором закону виступив нардеп із “Народного фронту”, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Відповідний проект він анонсував у березні 2016 року та зареєстрував у червні 2016 року.

Законом доповнено КУпАП новою статтею №1723 – “виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки” – та, відповідно, встановлено адміністративну відповідальність за публічне використання, демонстрацію або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення (окрім використання зазначеного символу у випадках, передбачених частиною третьою статті 4 Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” – у музеях, на оригіналах бойових знамен, на державних нагородах, на могилах, під час реконструкції історичних подій, у приватних колекціях, як об’єкт антикварної торгівлі, на документах до 1991 року).

Відповідно до закону, публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської стрічки чи її зображення тягне за собою накладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією стрічки або предметів, що містять її зображення.

Неоподатковуваний мінімум 2017 року становить 17 грн., тож штраф за “колорадську” стрічку – від 850 до 2550 грн.

“Дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, виготовлення або поширення георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення, тягнуть за собою накладення штрафу від 150 до 300 (до 5100 грн. – “Н”) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення”, – ідеться в документі.

Закон набирає чинності з дня його опублікування.

“Георгіївська стрічка стала в Україні символом російської окупації та агресії. Вона має вигляд смужки з трьома чорними і двома жовтими (або помаранчевими) смугами”, – ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.

“Вперше георгіївська стрічка використовувалася ще при оформленні російських імперських нагород. Запроваджена 1769 року, разом із встановленням Ордена Георгія, за наказом російської імператриці Катерини ІІ. Застосовувалася в оформленні низки військових нагород імперії – Георгіївського хреста та Георгіївської медалі. Також вживалася як військовий аксесуар знамен і штандартів підрозділів російської армії, які заслужили його за відвагу в боях.
Після Жовтневого більшовицького перевороту 1917 року та впродовж Громадянської війни 1917–1920 років в Росії георгіївська стрічка продовжувала використовуватися в середовищі військових Білого руху, як символ неподільної Росії та  російської військової слави. Зокрема, була присутня на нагородах Добровольчої армії – знаках «За Крижаний похід» і «За великий Сибірський похід». Після поразки Білого руху і встановлення в Росії більшовицького режиму використовувалася російськими націоналістичними і фашистськими організаціями 1920-1930-х років в еміграції.
Під час Другої світової війни 1939-1945 років вживалася російськими парамілітарними організаціями, що підтримували нацистську Німеччину у боротьбі проти Радянського союзу. Зокрема, була присутня серед нагород вояків Російської визвольної армії (під проводом генерала Власова), Комітету визволення народів Росії та Козачого стану.
Георгіївська стрічка не використовувалася в системі нагород СРСР, оскільки вважалася ворожим символом колишньої імперії. Проте з 1943 року, з метою підняття патріотизму в ході війни, була інкорпорована до радянського ордена Слави як «гвардійська стрічка». 1945 року гвардійська стрічка вжита на радянській медалі «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.»
У 2005 році в Росії стартувала акція «Георгіївська стрічка» для пропаганди перемоги Росії у німецько-радянській війні 1941–1945 років як символ російської мілітаристичної могутності, слави імперії та радянського минулого. Не випадково, що ця акція почалась одразу після перемоги Помаранчевої революції та провалу планів взяття під повний контроль України. Георгіївську стрічку намагались протиставити помаранчевій символіці та утвердити як символ «російського світу». Щорічне розповсюдження російської імперської символіки є тепер невід’ємною складовою кремлівської пропаганди”, – сказано в пояснювальній записці.

Автори закону нагадують, що з 2014 року стрічка використовувалась так званими “силами самооборони Криму” та проросійськи налаштованими сепаратистами на Донбасі і стала символом сепаратизму в Україні.

“Сьогодні стрічка активно використовується на Сході країни бойовиками для розпізнавання «свій-чужий». Георгіївська (гвардійська) стрічка стала символом російської окупації та агресії.
Це призвело, зокрема, до відмови використання георгіївської (гвардійської) стрічки під час святкування Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги у 2015 році в Україні. Таким же чином зробили сьогодні більшість країн колишнього СРСР. Найбільш виразно це було здійснено у Республіці Білорусь”, – підкреслюють автори закону.

Як відомо, в Білорусі відмовилися від георгіївської стрічки на користь червоно-зеленої ще в 2015 році.

Варто зазначити, що напередодні 9 травня деякі правоохоронці-керівники заявляли про недопущення демонстрації георгіївських стрічок як антиукораїснької символіки навіть без їх офіційної заборони.

Прикордонники в лютому 2017 року не пустили в Україну громадянина Молдови з кількома георгіївськими стрічками в багажнику.

Використання “колорадської” стрічки проросійськими активістами не раз ставало приводом для вуличних сутичок.

Читайте також:
Футболіст Тимощук “засвітився” в Петербурзі з георгіївською стрічкою

Ветеран АТО головою розбив ніс генералу за “почесні” георгіївські стрічки. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна