В Україні готуються штрафувати за носіння “колорадської” стрічки. Законопроект пояснює, чому

 

Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримав проект закону “Про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки”.

Автором законопроекту є народний депутат від “Народного фронту” Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ.

У пояснювальній записці до законопроекту, розміщеній на сайті парламенту, зазначено:
“Георгіївська стрічка стала в Україні символом російської окупації та агресії.
Вона має вигляд смужки з трьома чорними і двома жовтими (або помаранчевими) смугами. (…)
Під час Другої світової війни 1939-1945 років вживалася російськими парамілітарними організаціями, що підтримували нацистську Німеччину у боротьбі проти Радянського Союзу. Зокрема, була присутня серед нагород вояків Російської визвольної армії (під проводом генерала Власова), Комітету визволення народів Росії та “Козачого стану”.
Георгіївська стрічка не використовувалася в системі нагород СРСР, оскільки вважалася ворожим символом колишньої імперії. Проте з 1943 року, з метою підняття патріотизму в ході війни, була інкорпорована до радянського Ордена Слави як “гвардійська стрічка”. (…)

У 2005 році в Росії стартувала акція «Георгіївська стрічка» для пропаганди перемоги Росії у німецько-радянській війні 1941–1945 років, як символ російської мілітаристичної могутності, слави імперії та радянського минулого. Не випадково, що ця акція почалась одразу після перемоги Помаранчевої революції та провалу планів взяття під повний контроль України. Георгіївську стрічку намагались протиставити помаранчевій символіці та утвердити як символ «російського світу». Щорічне розповсюдження російської імперської символіки є тепер невід’ємною складовою кремлівської пропаганди.

З 2014 року стрічка використовувалась так званими «силами самооборони Криму» та проросійськи налаштованими сепаратистами на території України і стала символом сепаратизму в Україні.
Сьогодні стрічка активно використовується на Сході країни бойовиками для розпізнавання «свій-чужий».

Георгіївська (гвардійська) стрічка стала символом російської окупації та агресії. Це призвело, зокрема, до відмови використання георгіївської (гвардійської) стрічки під час святкування Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги у 2015 році в Україні. Таким же чином зробили сьогодні більшість країн колишнього СРСР. Найбільш виразно це було здійснено у Республіці Білорусь.
Пропозиції заборонити використання георгіївської (гвардійської) стрічки та запровадити юридичну відповідальність за її пропаганду сьогодні розглядається парламентами Латвії та Молдови.

Зважаючи на вищезазначене, публічне використання георгіївської (гвардійської) стрічки у пропагандистських цілях несе суспільну небезпеку, має провокативний характер, а тому має бути віднесене до правопорушень.

Таким чином, сьогодні є нагальна потреба встановити адміністративну відповідальність за виготовлення та пропаганду георгіївської (гвардійської) стрічки, передбачивши відповідні винятки”.

Коментуючи ухвалене рішення комітету журналістам, Антон Геращенко зазначив, що в разі позитивного голосування у парламенті в Україні буде запроваджено систему штрафів за носіння георгіївських стрічок.

“Я пропоную ввести відповідний штраф від 850 грн. до 2250 грн. кожному, хто носить георгіївську стрічку. Сподіваюсь, що президент та Верховна Рада підтримають мій законопроект і вже у найближчі місяці ми запровадимо адміністративну відповідальність за носіння георгіївської стрічки”, – повідомив Геращенко.

У соцмережі Геращенко розповів, що адміністративний протокол щодо осіб, що використовують георгіївську стрічку, складатимуть співробітники поліції і передавати в суд для винесення рішення про штраф.

Георгиевская лента скоро будет под запретом!Только что Комитет Верховной Рады по вопросам законодательного обеспечения…

Опубліковано Антоном Геращенком 16 березень 2016 р.

 
“Не будуть підпадати під відповідальність особи, які носитимуть отримані раніше державні нагороди, ювілейні та інші знаки, що містять символ георгіївської стрічки, тому російських пропагандистів прошу не турбувати”, – йдеться у повідомленні Геращенка.

Також заборона “колорадської” стрічки не буде поширюватись у випадках, встановлених ст. 4 Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки”.

Нагадаємо, фото з георгіївською стрічкою стало одним із приводів для звільнення начальника вінницької поліції Антона Шевцова.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна