У Німеччині стартує танковий турнір НАТО. Україну представляють учасники АТО на старому Т-64

 

У неділю, 7 травня, на полігоні Графенвер, що в Баварії (Німеччина), відбудеться відкриття міжнародних танкових змагань “Сильна Європа” – The Strong Europe Tank Challenge, які також називають “танковий біатлон НАТО”.

Як інформує “Новинарня” з посиланням на Генштаб, у змаганні з військовими ФРН, Франції, Австрії, Польщі і США вперше братимуть участь танкісти Сухопутних військ Збройних сил України. Це взвод капітана Романа Багаєва із 14-ї окремої механізованої бригади з міста Володимир-Волинський, який восени 2016 року став переможцем танкових змагань на внутрішній арені, а раніше – відзначився в боях із російськими окупантами на Донбасі.

Українці прибули у Верхній Пфальц на модернізованих танках Т-64БВ. Їм протистоятимуть німецькі, австрійські та польські екіпажі на танках “Леопард 2А6”, а також американські “Абрамси M1A2” і французькі “Леклерки”.

Українська команда виступатиме у складі танкового взводу за штатом, прийнятим в арміях країн-членів НАТО, — чотири основні танки і один запасний.

Відео прибуття:

Багато хто закидає, що “шістдесятчетвірка” – вчорашній день порівняно з танками НАТО, потрібно було виставити “Булати” чи “Оплоти”. Однак представники ЗСУ пояснюють: взвод Багаєва на Т-64 виграв внутрішній відбір у суперників, які виступали зокрема й на сучасніших машинах. Крім того, на озброєнні 14 омбр – максимум танки Т-64.

Друге місце у змаганнях 2016 року на Чернігівщині посіли “чорні берети” старшого лейтенанта Івана Поліщука з окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ, “бронзу” здобули львівські танкісти-десантники старлея Руслана Кушнірука.

Напередодні змагань НАТО у Німеччині відбувається рекогносцировка вогневих ділянок полігону Графенвер та пристрілка гармат.

“Змагання The Strong Europe Tank Challenge зміцнюють військове партнерство, дозволяють забезпечити відпрацювання взаємодії між учасниками змагань та сприяють активному обміну тактичними прийомами, усталеними методами і процедурами бойового застосування танкових підрозділів між військовиками країн НАТО та країн-партнерів”, – пише “Народна армія” зі слів представників Альянсу.

Фотогалерея:

Т-64БВ 14 омбр у Німеччині 1 Т-64БВ 14 омбр у Німеччині 2 Т-64БВ 14 омбр у Німеччині - Леопард
<
>

Минулого року перше місце на такому турнірі посіли німецькі танкісти, друге – представники армії Данії, третє — танкісти Польщі.

Танки Т-64БВ убувають з України в Німеччину

Як повідомив представник управління бойової підготовки командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Артем Ларіонов, до складу української делегації увійшли не тільки власне танкісти взводу капітана Романа Багаєва, а й представники Харківського бронетанкового заводу, медики, екіпаж ремонтно-евакуаційної машини та інші фахівці, які забезпечуватимуть участь українського підрозділу у змаганнях, — загалом 32 особи.

Танки до рівня Т-64БВ модернізували в Харкові. Волинські танкісти перед відрядженням до Західної Європи провели обкатування цих бойових машин та бойове злагодження у складі взводів і рот на одному з українських військових полігонів під Харковом.

Читайте також:
У Збройні сили надходять модернізовані танки Т-64БВ. ХАРАКТЕРИСТИКИ

Загалом же підготовка взводу капітана Романа Багаєва до змагань тривала майже три місяці. Її основні етапи, включно із завершальним, проводилися в навчальному центрі Сухопутних військ ЗС України, що на Рівненщині.

Програма танкового біатлону включає дві основні частини — бойові стрільби підрозділу в наступі та обороні, а також виконання вправ зі штатної стрілецької зброї — пістолетів (українські танкісти виконуватимуть вправу з вітчизняного пістолета марки “Форт”).

Окрім цих видів, нашим військовикам також доведеться продемонструвати свою вправність у таких видах програми, як виклик вогневої підтримки, водіння танків, визначення відстані до цілі, ідентифікація (розпізнавання) цілі, тактична медицина та евакуація пораненого, дії при застосуванні противником зброї масового ураження, евакуація підбитого танка.

Програма змагань передбачає й перевірку фізичних кондицій військовиків — подолання спеціалізованої смуги перешкод та спортивну естафету.

капітан Роман Багаєв

“Хоча цього року наші танкісти будуть вперше брати участь у таких представницьких змаганнях міжнародного рівня, ми можемо сподіватися на їхній успішний виступ. Адже підлеглі капітана Романа Багаєва мають не тільки високий військово-професійний рівень, який вони продемонстрували минулого року, а й значний реальний бойовий досвід, набутий під час запеклих боїв на Сході нашої країни, наприклад, на Савур-Могилі та під Дебальцевим. Командир підрозділу нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня”, – пише “Народна армія”.

Командир одного з екіпажів роти Багаєва, прапорщик Олександр Цюпака має справу з танком уже півтора десятка років, брав безпосередню участь у боях із російськими окупантами під Сєверодонецьком та Іловайськом.

Читайте також:
Бойовики розпочали фінальний етап “танкового біатлону” на полігоні “Торез”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна