Французи проголосували за ЄС. Макрон переміг у першому турі і виграє в другому

 

У другий тур виборів у Франції виходять центрист Еммануель Макрон та лідерка ультраправого “Національного фронту” Марін Ле Пен. Про це повідомляє Le Monde.

За підсумками голосування 23 квітня 39-річний проєвропейський політик Еманнуель Макрон набирає 23,86% голосів (8,53 млн. виборців).

Представниця “НФ” Марін Ле Пен, яка виступає за вихід Франції із ЄС та НАТО і має підтримку Росії, здобуває 21,43% (7,66 млн.).

Екс-прем’єр, республіканець Франсуа Фійон, який вважався фаворитом виборів до корупційного скандалу, задовольнився 19,94% (7,13 млн.) і фактично закликав своїх виборців у другому турі підтримати Макрона, виступивши проти ультраправої Ле Пен.

Четверте місце посів ультралівий Жан-Люк Меленшон – 19,62% (7,01 млн.).

Лише на п’ятому місці – представник правлячої Соціалістичної партії діючого президента Франсуа Олланда, Бенуа Амон – 6,35% (2,27 млн.).

Більше мільйона голосів отримав також голова євроскептичної партії “Вставай, Франціє!” Ніколя Дюпон-Еньян – 7,73% (1,69 млн.).

Решта кандидатів мають від 1,21 до 0,18%.

Явка виборців склала 77,77% (у порівнянні з 80,42% у 2012 році).

Загалом у президенти Франції-2017 балотувалися 11 політиків.

ОНОВЛЕНО. Після підрахунку всіх бюлетенів встановлено, що Макрон отримав 24,01%, Ле Пен – 21,30%.

Голосування по регіонах (інтерактивна карта Le Monde):

Аналітики називають голосування у Франції вибором “за” або “проти” Євросоюзу.
Як видно, перемогу здобувають проєвропейські сили.

Після оголошення підсумків першого туру виборців Еммануель Макрон заявив:
“Я хочу через два тижні стати вашим президентом, президентом всього народу Франції, президентом патріотів перед загрозою націоналістів”.

Макрон зазначив, що йому “доведеться ще більше згуртувати людей, примирити Францію, щоб перемогти через два тижні”. Для цього він повинен уже зараз почати “вибудовувати широку коаліцію для управління і переходу”, залучаючи нові обличчя, нові таланти.

“Від вашого імені я пронесу до другого туру ваші вимоги оптимізму і голос надії для нашої країни і Європи”, – сказав Макрон, додавши, що він має намір будувати “сильну Францію в Європі, яка захищає”.

Як повідомляла “Новинарня“, Еманнуель Макрон – інвестиційний банкір, раніше він був соціалістом, обіймав пост міністра економіки в одному з кабінетів нинішнього президента Франсуа Олланда (2014-2016).

Одружений зі своєю колишньою вчителькою Бріджит Троньо, яка на 24 роки старша за нього.

Читайте також:
Провідному кандидатові в президенти Франції поцілили яйцем у лоб. ВІДЕО

Під вибори-2017 Макрон створив партію En marche! (“Вперед!”, або “Марш!”, “Рушаймо!”).

Він ніколи не обирався до парламенту, але соціологічні опитування пророкують йому переконливу перемогу у другому турі, який відбудеться 7 травня.

Опитування Harris Interactive для телеканалу M6 показали, що 64% опитаних проголосували б за Еммануеля Макрона, тоді як 36% 7 травня готові віддати голоси за ультраправу Марін Ле Пен.
Соцдослідження Ipsos Sopra Steria показує, що Макрон у другому турі виграє зі співвідношенням 62 на 38%.

Марін Ле Пен

У січні СБУ висловлювала намір заборонити Ле Пен в’їзд в Україну – через те, що вона визнає окупацію Криму Росією.
Згодом спецслужба скасувала цю заборону – імовірно перестраховуючись на випадок успіху лідерки “Нацфронту” на виборах-2017.

Свій вихід до другого туру Марін Ле Пен вона назвала “історичним результатом”, який “покладає на неї колосальну відповідальність за захист французької нації, за її безпеку, культуру, процвітання і незалежність.

“Це акт французької гордості. Народ Франції підняв голову. Він упевнений в своїх цінностях і віддає собі звіт з приводу свого майбутнього”, – сказала ультраправа кандидатка.

“Французи повинні скористатися можливістю, яка відкрилася перед ними”, – сказала Ле Пен, закликавши народ голосувати за неї в другому турі.

Ле Пен і Фійон заявляли про потребу зняти європейські санкції з Росії через її агресію на Донбасі та окупацію Криму, тоді як у Макрона протилежна думка.

Перед виборами він наголошував, що Франція і Росія не раз були союзниками, але зараз немає причин дозволяти РФ порушувати міжнародне право.
За словами Макрона, він може домогтися поваги Путіна, оскільки його нічого не пов’язує з Росією.
Лідер партії “Вперед!” заявляв, що в разі перемоги він готовий заявити про відновлення діалогу з РФ, але за умови врегулювання конфліктів в Сирії і Україні.
Макрон зазначав, що санкції з Росії можуть бути частково зняті, якщо Кремль виконуватиме свої зобов’язання.

Як відомо, раніше на виборах 2017 року антиєвропейські сили зазнали поразок у Нідерландах і Болгарії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна