Вибори в Болгарії виграли проєвропейські сили

 

Партія ГЕРБ (“Громадяни за європейський розвиток Болгарії”) перемогла на дострокових виборах у Народні збори Болгарії, що відбулися в неділю, 26 березня.

Як стало відомо в понеділок, після підрахунку 98,5% бюлетенів, проєвропейський ГЕРБ отримав 32,6%, тоді як головний суперник ГЕРБ – Болгарська соціалістична партія – набрала 27,1%, повідомляє Труд.bg.

Для порівняння: на виборах-2014 ГЕРБ набрав 32,7% і сформував свій уряд.

До нового парламенту Болгарії також увійдуть: націоналістичний блок “Об’єднані патріоти” (“Атака”, ІМРО, НФСБ) – 9,06%; партія турецької меншини ДПС (“Рух за права і свободи”) – 9,04%; ліберальна партія “Воля” – 4,15%.

Решта політичних сил не долають 4-відсотковий виборчий бар’єр. Зокрема, правоцентристський “Реформаторський блок” набирає 3,02%.

Нікого не підтримали 2,5% виборців.

Дострокові парламентські вибори в Болгарії були призначені після того, як унаслідок поразки кандидата від ГЕРБ на президентських виборах Цацки Цачевої восени минулого року подав у відставку прем’єр-міністр від ГЕРБ Бойко Борисов.
Президентом став Румен Радєв, якого висунули соціалісти з БСП.

Тепер проросійська Болгарська соцпартія (лідер – Корнелія Нінова) визнала поразку на парламентських виборах і заявила, що не братиме участі в коаліції з переможцями.

Нагадаємо, попереднього тижня єврооптимістичні сили виграли парламентські вибори в Нідерландах.

Читайте також:
Порошенко зв’язався з новим президентом Болгарії 

Мінімальні зарплати в ЄС: від Болгарії до Люксембургу.
ПОРІВНЯННЯ З УКРАЇНОЮ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.