Меджліс подав до ЄСПЛ скаргу на його заборону Росією

 

Меджліс кримськотатарського народу 29 березня подав у Європейський суд з прав людини скаргу на дії російської влади, яка включила представницький орган кримських татар до переліку екстремістських організацій, заборонивши його діяльність.
Про це повідомляє правозахисний центр “Меморіал” (Москва), який разом із Європейським центром захисту прав людини (Англія) та Українською Гельсінкською групою представляє інтереси Меджлісу в ЄСПЛ.

“У скарзі Меджліс вказав, що включення його до списку екстремістських організацій і припинення його діяльності порушують статтю 11 (свобода зібрань та об’єднань) Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод. Крім того, організацію заборонили, а її членів переслідують у зв’язку з їх політичною позицією, що є порушенням статті 18 (межі використання обмежень щодо прав)”, – йдеться в повідомленні.

Також у зверненні до ЄСПЛ зазначається, що російські суди не визнають статусу Меджлісу як представницького органу корінного кримського народу, тим самим порушуючи статтю “заборона дискримінації”.
Меджліс також позбавили права на справедливий судовий розгляд.

“Меморіал” зазначає, що задокументовано 18 насильницьких зникнень кримських татар в окупованому Криму, вони не розслідувані. Тіла кількох активістів знайшли зі слідами побиття і тортур.

Нагадаємо, після заборони в квітні 2016 року окупаційним судом у Криму Меджліс переніс свій офіс до Києва.
У травні минулого року стало відомо, що Україна подає в Євросуд спеціальний позов проти Росії щодо заборони Меджлісу.

Читайте також:
ПАРЄ: Дії Росії є загрозою для самого існування кримськотатарської громади

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна