Презентовано перший том Великої української енциклопедії. До 2026 року – ще майже 30

 

Довгоочікуваний перший том “Великої української енциклопедії” презентувала у вівторок, 28 березня, державна наукова установа “Енциклопедичне видавництво”.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-службу Державного комітету телебачення і радіомовлення.

Зазначається, що том вийшов за підтримки Держкомтелерадіо у рамках програми “Українська книга” 2016 року.

“Велика українська енциклопедія” – універсальне багатотомне систематизоване енциклопедичне видання, перша велика універсальна енциклопедія України, яка виходить за часи незалежності.
Перший том енциклопедії – це 592 сторінки, що містять близько 1700 енциклопедичних статей (літери “А-Акц”).
В енциклопедії вміщено понад 1000 кольорових ілюстрацій – фото, малюнків, схем, таблиць, діаграм, понад 35 карт. У підготовці першого тому взяло участь понад 300 провідних науковців України.

У Великому конференц-залі НАН України, де проходила презентація видання, зібралися академіки, працівники наукових установ, викладачі вищої школи, редакційний колектив “ВЕУ”. Свої привітання творцям національного широкомасштабного видавничого проекту передали президент Петро Порошенко і голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Доктор фізико-математичних наук Максим Стріха, згадуючи про скептицизм, з яким сприймалася на початку ця ідея, наголосив, що Україна вкотре довела, що має право на свою енциклопедію, яка є інтелектуальним паспортом нації і держави.

Керівник авторського колективу “ВЕУ”, кандидат історичних наук Алла Киридон розповіла про подальші плани енциклопедичного видавництва.
Насамперед це видання друкованої версії “ВЕУ”: до 2026 року планується видати майже 30 томів. По-друге, це створення розширеної електронної версії енциклопедії, а також функціонування електронного порталу, що дозволить повніше реалізувати на практиці ідею створення національної енциклопедії, що відповідає сучасним тенденціям глобалізованого інформаційного світу.

Указ про видання Великої української енциклопедії на початку 2013 року підписав президент Віктор Янукович.
Відтоді точиться дискусія про доцільність видання паперової версії енциклопедії в еру інтернету.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна