Шотландський парламент проголосував за новий референдум про незалежність

 

Шотландський парламент підтримав ініціативу уряду направити запит до Лондона щодо проведення другого референдуму про незалежність Шотландії.
Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на ВВС.

69 депутатів проголосували за те, щоб вимагати дозволу провести референдум, перш ніж Британія залишить ЄС. Проти висловилися 59 депутатів.

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що референдум необхідний, аби дозволити Шотландії вирішити, яким шляхом іти після рішення Об’єднаного Королівства про Brexit.

Схвалення шотландським парламентом дозволить Стерджен звернутися до уряду Великої Британії з проханням провести ще один референдум.

Уряд у Лондоні раніше вже заявив, що блокуватиме шотландський референдум до завершення процесу виходу країни з ЄС.

У лютому цього року шотландський парламент проголосував проти референдуму.
У січні соціологи визначили, що майже дві третини населення Шотландії не підтримують ідею проведення референдуму про незалежність від Великої Британії у 2017 році.

На першому референдумі у 2014 році шотландці з невеликою перевагою проголосували за те, щоб залишитися у складі Великої Британії.

Як відомо, під час референдуму щодо Brexit у червні 2016 року більшість виборців у Шотландії проголосували за те, щоб залишитися у ЄС.
Перший міністр Нікола Стерджен заявила, що після ухвали рішення Верховного суду Британії стає “більш очевидно” те, що Шотландія повинна провести новий референдум про незалежність, та анонсувала нову законодавчу ініціативу, яка дозволить шотландському парламенту голосувати щодо Brexit.
При цьому Шотландія почала дебати щодо незалежності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна