Президент вручив підвищені Шевченківські премії й анонсував українські квоти на ТБ

 

У день 203-ї річниці від народження Кобзаря президент Петро Порошенко вручив національні премії України імені Тараса Шевченка діячам культури та мистецтва.

Як уже інформувалаНовинарня“, серед удостоєних високої нагороди цього року – поет та видавець Іван Малкович, режисер анімаційного кіно Степан Коваль, художник Микола Малишко та композиторка Богдана Фроляк.

Під час церемонії Петро Порошенко подякував членам оновленого Шевченківського комітету “за роботу, яку вони провели, щоб визначити гідних претендентів, і зазначив, що від усього серця вітає та підтримує їх рішення”, інформує прес-служба Банкової.

“Адже кожна книга Івана Малковича знаходить своїх вдячних читачів, є цікавою і для літературних критиків, а представлена на здобуття премії збірка «Подорожник з новими віршами» заслуговує найвищої оцінки. Петро Порошенко також відзначив роботу видавництва «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» під керівництвом Івана Малковича, яке зробило дуже багато для  книговидавничої справи та особливо для розвитку дитячого читання”, – ідеться в повідомленні.

Вітаючи цьогорічних лауреатів Шевченківської премії, президент заявив, що вони “своїм талантом оживлюють п’єдестал, на якому стоїть і вічно стоятиме наш Шевченко”.

Відповідно до указу президента, розмір кожної премії на 2017 рік становить 240 тис. грн.
Грошову виплату переможцям збільшено (порівняно з традиційними 200 тисячами), оскільки цьогоріч переможця в театральній галузі не було обрано.

У ході церемонії Петро Порошенко заявив, що має намір запропонувати Верховній Раді ввести обов’язкові квоти української мови в телевізійних ефірах.

“Завдяки ухваленому закону ми досягли істотних результатів у поширенні української пісні й української мови в радіоефірі… Незабаром таку саму технологію я запропоную застосувати і до телебачення, де української мови неприпустимо мало”, – сказав він.

“Влітку минулого року я звертався до телевізійної індустрії із закликом самоорганізуватися в цьому питанні. Не всі почули, отже, своє слово повинен сказати законодавець”, – додав президент, зазначивши, що необхідно продовжити роботу з розширення простору для національного культурного продукту.

Про премію минулого року читайте:
Порошенко не вручив Сенцову Шевченківську премію,
бо сучасна Росія переплюнула СРСР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна