Херсонщина першою затвердила обласну мовну програму на період до 2030 року

Херсонська область першою привела у відповідність до Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року обласну мовну програму.

Про це повідомив у четвер, 11 квітня, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“10 квітня розпорядженням начальника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна затверджено обласну програму на період до 2030 року. Цим документом затверджено конкретний план заходів із розвитку української мови як державної в усіх сферах суспільного життя Херсонщини. Окрім цього, керівникам військових адміністрацій області доручено переглянути місцеві мовні програми та привести їх у відповідність до Держпрограми”, – сказав Кремінь.

Зазначається, що на реалізацію програми заплановано 3305,0 тис. грн з обласного та місцевих бюджетів.

Документом, зокрема, передбачено здійснення контролю за виконанням мовного закону, забезпечення доступу до безкоштовних онлайн-курсів у бібліотеках та клубних закладах територіальних громад, реалізацію проєкту «Курси української мови для всіх категорій користувачів, включаючи держслужбовців, вчителів, студентів, військовослужбовців, приватних підприємців, людей похилого віку та інших» тощо.

Уповноважений закликав очільників областей, де ухвалені мовні програми, переглянути їх та привести у відповідність до держпрограми. Він нагадав, що чотири області – Полтавська, Рівненська, Вінницька та Чернівецька – до цього часу їх не ухвалили взагалі.

“Досі немає мовних програм і в 11-ти обласних центрах. Тому всі, хто зволікали, чекаючи на Державну мовну програму, мають невідкладно затвердити такі документи, які відповідатимуть викликам сьогодення, будуть підкріплені реальним фінансовим ресурсом та враховуватимуть кращі регіональні практики”, – додав Кремінь.

Читайте також:
14 областей України вже затвердили мовні програми, – Кремінь

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна