Суд постановив арештувати Насірова із заставою 100 млн. Адвокати подаватимуть апеляцію

 

Солом’янський райсуд Києва обрав запобіжний захід для відстороненого голови Державної фіскальної служби Романа Насірова – арешт терміном на 60 діб із можливою заставою в розмірі 100 млн. гривень.
Таке рішення в ніч на 7 березня ухвалив суддя Олександр Бобровник, передає “Українська правда”.

Слідчий вирішив клопотання НАБУ, погоджене прокурором САП, задовольнити частково.

“Застосувати до Романа Насірова тримання під вартою строком на 60 діб. Дата закінчення – 23:50 30 квітня. Застава – 100 млн. гривень”, – ідеться в повідомленні.

Крім того, суд поклав на Насірова ряд зобов’язань, зокрема не відлучатися за межі Києва без дозволу детектива, прокурора та суду, утримуватися від спілкування з підозрюваними, здати паспорти для виїзду за кордон та інші документи, які дозволяють покинути межі країни (сторона обвинувачення довела на суді, що Насіров також має паспорти Великої Британії та Угорщини). Також Насіров зобов’язаний носити електронний браслет.

Активісти, які блокували суд із 5 березня, зокрема прибічники партії “Нацкорпус”, привітали ухвалу й запалювали фаєри.

 
 

Читайте також:
Порошенко: Мене не попереджали про підозру Насірову

Якщо Насіров симулює – це врахують при арешті, – НАБУ

Захист не задоволений рішенням суду щодо обрання запобіжного заходу і подаватиме апеляцію.
Про це адвокат Андрій Кузьменко заявив журналістам після закінчення судового засідання, передає УНІАН.

“Звичайно, ми не задоволені, тому що вважаємо це рішення незаконним і протиправним. Свою позицію ми будемо відстоювати в судових інстанціях України та Європейського суду з прав людини”, – сказав адвокат.

Також він висловив сумнів, що в Насірова є 100 млн. грн. для застави, та підкреслив, що всі свої кошти голова ДФС задекларував, і ця сума набагато менше, ніж 100 млн грн.

Кузьменко додав, що Насіров не вноситиме заставу до рішення Апеляційного суду.

“У нас є 5 днів, щоб оскаржити постанову Солом’янського суду. Наскільки мені відомо, гроші на даний момент вноситися не будуть. Насіров висловив бажання оскаржити ухвалу суду в апеляційному порядку”, – сказав він.

Адвокат заявив, що захист намагатиметься перевести Насірова зі слідчого ізолятора в урядову лікарню “Феофанія”. Він пояснив, що оскільки його підзахисний досі не виписаний із “Феофанії”, то він є стаціонарним хворим.

Читайте також:
“Був під снодійним”. Насіров у суді вже ходить і роздає інтерв’ю

Як відомо, раніше у понеділок Солом’янський районний суд Києва двічі відмовив захисту Насірова у проведенні судово-медичної експертизи з визначення стану здоров’я.

6 березня громадські активісти пікетували будівлю суду в Києві, побоюючись, що відсторонений глава Державної фіскальної служби, звинувачений у зловживанні службовим становищем та нанесенні збитків державі в розмірі 2 млрд грн, може втекти.

Голові ДФС Роману Насірову вручили підозру після обшуків у ДФС ввечері 2 березня, коли він перебував у лікарні “Феофанія” і виглядав як непритомний. Адвокати заявляли про неправомірність підозри в такому стані. Лікарі нібито діагностували в нього інфаркт міокарду. Пізніше захист почав спростовувати цю версію, говорячи лише про “гіпертонічний криз”, “загальний наркоз” і “снодійні засоби”.

У суботу вранці, 4 березня, Насірова з “Феофанії” в супроводі спецпризначенців НАБУ перевезли для підтвердження або спростування діагнозу до Інституту кардіології імені академіка М. Стражеска. Там надали висновок, що Насіров не потребує невідкладної медичної допомоги. При цьому він і далі залишався на ношах нібито без свідомості.

Засідання Солом’янського райсуду з обрання Насірову запобіжного заходу мало розпочатися затрималося через повідомлення про замінування будівлі суду, яке не підтвердилось. Суд перенесли на ранок 5 березня, однак в неділю адвокати затягли процес і о 23:52 в неділю, 5 березня, Насірова звільнили з-під варти через закінчення 72-годинного терміну для обрання запобіжного зоходу.
Громадські активісти блокували суд уночі й удень 6 березня, щоб голова ДФС не втік.
Протягом понеділка, 6 березня, за клопотаннями захисту в суді відбувалося понад десять перерв. Суд іще раз “мінували”.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагала для Насірова арешту із можливою заставою в розмірі 2 млрд. грн.

Насіров підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

За даними САП, Насіров у 2015-2016 роках, діючи в інтересах нардепа Олександра Онищенка, дав керівникам регіональних і територіальних органів ДФС незаконну вказівку приймати безпідставні рішення про розстрочку податкового боргу ТОВ “Фірма “Хас”, ТОВ “Карпатнадраінвест”, ТОВ “Надра Геоцентр”.

 

Читайте також:
Уряд відсторонив Насірова від посади голови ДФС в день його народження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна