“Нормандська четвірка” вирішила не долучати США і вкотре поговорила про припинення вогню

 

Сполучені Штати Америки не долучатимуться до переговорів у “Нормандському форматі”.

Такої домовленості досягли представники “Нормандської четвірки” (Україна, Німеччина, Франція, Росія) та держсекретар США Рекс Тіллерсон, повідомляє “Українська правда“.

“Ми говорили про це з Тіллерсоном, ми чітко домовилися, що має бути тісний контакт зі США. Але ми думаємо, що той формат, який є, треба зберігати. І Сполучені Штати на це погодилися”, – заявив міністр закордонних справ Зігмар Габріель після переговорів “Нормандської четвірки” на рівні міністрів у рамках Мюнхенської безпекової конференції.

“У нас немає жодної альтернативи Мінським домовленостям, навіть після того як я поговорив із Тіллерсоном. Звичайно, все відбувається недостатньо швидко, але у нас багато роботи, ми повинні її зробити”, – додав міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро.

Окрім того, глави МЗС Німеччини та Франції заявили про домовленість щодо припинення вогню та розведення озброєння. І наголосили, що її виконання буде передумовою початку політичного процесу, повідомляє “Європейська правда“.

“Усі сторони погодилися дотримуватися домовленостей Мінської групи, яка узгодила режим припинення вогню і те, що має бути прибрано важку зброю. А також про те, щоб дати місії ОБСЄ можливість здійснювати контроль, де ця зброя перебуває, а також контроль за режимом тиші”, – заявив глава зовнішньополітичного відомства Німеччини.

“По-друге, ми домовилися, що Червоний хрест отримає доступ (до території ОРДЛО)”, – наголосив Габріель.

Також, за його словами, досягнуто домовленості про нову зустріч, присвячену узгодженню параметрів політичного врегулювання.

“Ми побачимося вже впродовж наступних кількох тижнів для підготовки політичного процесу, що буде нашим найважчим завданням. Але без режиму тиші і відведення важної зброї ми не зможемо почати політичний процес”, – заявив міністр.

Окремо міністри закликали до зняття блокади щодо постачання вугілля.

Водночас міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що з обережністю ставиться до оголошених домовленостей щодо припинення вогню до їх фактичного виконання.

“Йдеться про домовленість у рамках тристоронньої групи. Так, є домовленість про перемир’я з 20 лютого. Але це не має бути лише політичним закликом, ми маємо побачити, що інша сторона (РФ та підтримувані нею бойовики – Ред.) дотримується цієї домовленості”, – наголосив він.

Клімкін нагадав, що всі попередні домовленості щодо перемир’я зрештою були зірвані бойовиками. “Ми пропонували перемир’я і домовлялися про конкретну дату 37 разів, якщо не помиляюся”, – заявив він.

Читайте також:

Меркель у Мюнхені: У Мінських угодах закладена помилка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна