Меркель у Мюнхені: У Мінських угодах закладена помилка

 

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель визнала, що при погодженні умов Мінських угод щодо врегулювання на Сході України сторони припустилися помилки. Про це вона заявила у виступі на Мюнхенській безпековій конференції 18 лютого, повідомляє “Європейська правда”.

“Я бачу дві ключові проблеми Мінської угоди. Перше – коли ми її узгоджували, ми виходили з припущення, що виконання політичної частини почнеться в перший день після припинення вогню.
Іншою проблемою стало те, що коли Мінська угода набула чинності, реальне перемир’я так і не почалося”, – сказала глава уряду ФРН.

Меркель визнала, що наразі немає підстав починати виконання політичної частини Мінська.

“Якщо немає перемир’я, яке триває хоча б п’ять днів, ми не можемо переходити до політичних кроків”, – пояснила канцлер.

Але при цьому українська сторона, за словами Меркель, пообіцяла почати виконання політичної частини Мінських угод “паралельно”.

Бундесканцлер підкреслила, що Німеччина вважає неможливим відновлення звичних відносин з Кремлем без повернення Росії до дотримання норм міжнародного права.

“Ми б хотіли боротися проти тероризму разом з Росією, хотіли б мати спільний економічний простір. Але це неможливо, коли порушені ключові норми”, – підкреслила Ангела Меркель.

Читайте також:
Мюнхенська промова Порошенка: Підтримка України
– найдешевша інвестиція в безпеку вільного світу

Також федеральний канцлер заявила, що Мінські домовленості лишаються “базою” для подальшої співпраці сторін у рамках “нормандського формату”, попри те, що наразі не виконано вимоги “Мінська”.

Канцлер ФРН нагадала, що Франція та Німеччина інтегровані у військове співробітництво та формування безпеки та захист зовнішніх кордонів, а також  “подають ініціативи, які співзвучні із загальноєвропейськими ініціативами”.

“Також країни інтегровані у “нормандський формат” щодо врегулювання конфлікту між Україною та РФ… На жаль, поки що я не можу сказати, що ми виконали усі вимоги Мінських угод, але Мінськ лишається базою для нашої співпраці. Ми маємо робити усе для того, щоб забезпечити стійкий режим припинення вогню та позбавити людей від небезпеки та ризику”, – зазначила Меркель.

Канцлерка вкотре наголосила, що дії Росії щодо України лишаються неприйнятними.

“Анексія Криму порушила ключовий принцип територіальної цілісності. Тому ми маємо діяти дуже рішуче, щоби зберегти світовий порядок”, – заявила вона.

Меркель додала, що анексія Криму збільшила роль НАТО для європейської безпеки.

Читайте також:
Після сотні танків США прислали в Східну Європу ще й вертольоти

Відтак глава уряду Німеччини вважає, що НАТО має посилювати свою присутність у східних країнах-членах Альянсу у відповідності до п’ятої статті Вашингтонського договору.

“Я пропоную генеральному секретарю НАТО, який тут присутній, посилити східний фланг НАТО. Це дуже важливо”, – заявила вона.

“Наразі ми будемо це робити в рамках п’ятої статті НАТО, посилюючи один одного”, – заявила Меркель.

Як відомо, п’ята стаття Вашингтонського договору НАТО каже про спільний захист в разі нападу на Альянс.

Вона звучить таким чином: “Сторони погоджуються, що збройний напад на одну або кількох із них у Європі чи у Північній Америці вважатиметься нападом на них усіх… У разі здійснення такого нападу кожна з них… надасть допомогу тій Стороні або Сторонам, які зазнали нападу… включаючи застосування збройної сили, з метою відновлення і збереження безпеки у Північноатлантичному регіоні”, зазначає “ЄП”.

Читайте також:
Пенс у Мюнхені: Росія має відповідати за дії проти України, НАТО підтримуємо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна