Ветерана АТО в Києві не прийняли в поліцію: через вік чи воєнний досвід?

Ветеранові АТО, киянину Володимиру Салівону завтра, 11 лютого, виповниться 47.
Як і багато учасників війни на Сході, після повернення до мирного життя він вирішив змінити роботу. Обрав поліцію. Точніше, поліцейський батальйон конвойної служби. Подався на конкурс і особливо не переживав – адже відбір загалом нескладний, Володимир – тренований, служив уже двічі, а в конвойній поліції – дефіцит кадрів.
Успішно пройшов майже всі етапи відбору, крім останнього – «зарубали» на співбесіді, не пояснивши відмову.

Салівон робить висновок: відсіяли – бо АТОвець і вже немолодий. Хоча в рамки вікових вимог щодо співробітників конвойної служби цілком вписується.
Тож ветеран пішов на принцип і домагається від поліції обґрунтованих пояснень.

автор: Дмитро Лиховій

Пройшов Карабах і Вергунку

«Я 1970 року народження, киянин. Маю базову вищу освіту – закінчив Чернігівський державний інститут економіки та управління, бакалавр з менеджменту. Одружений, двоє синів – 5 і 8 років», – розповідає «Новинарні» Володимир Григорович.

Останні чотири роки перед війною працював водієм лімузина, до того – просто водієм.

«Першу війну пройшов ще в Нагірному Карабаху, коли мені було 20 років.І коли під час мобілізації 2014-го мені подзвонили з військкомату й запитали, чи можу я піти, бо ж маю досвід, – я не ховався, пішов», – згадує Салівон.

Історія майже типова для киянина: 12 бтро (батальйон територіальної оборони), друга черга. 1З-14 червня 2014 року столичний бат уже був у зоні АТО в Оріховому на Луганщині, пройшов усі «тяготы и лишения», бої й обстріли першого літа війни.

Володимир Салівон – сидить у центрі в нижньому ряду (в панамі). Фото з ФБ

Старшина Салівон обіймав посаду командира відділення.

«Потім взводний у нас вибув із строю, і я до кінця служби був т.в.о. командира взводу 2-ї мотопіхотної роти охорони», – пояснює боєць.

Знайомий багатьом блогерам Володимир Кухар, тоді – «замполіт», а зараз – активний громадський діяч, подавав підлеглого Салівона на офіцерське звання.

«Але в Бердичеві (у штабі 26-ї бригади, до якої увійшов 12 бтро – «Н») зарубали. Сказали, якщо піду на контракт – дадуть. Але мені не дуже тоді хотілося на контракт», – розповідає Володимир Салівон.

Читайте також:
Війна за ветерана. Як суспільство й держава борються
за психологічну адаптацію учасників АТО

Тепер він знову старшина запасу. Дембельнувся 13 травня 2015-го. За два тижні до того урочисто отримав в Українському домі посвідчення й статус учасника бойових дій.

Володимир Салівон (у центрі) на врученні УБД

«Хотів свою справу відкрити – автоперевезення. Вклав гроші, але так воно й заглохло – ні замовлень, нічого. Зараз не працюю», – каже ветеран.

Останні п’ять місяців він присвятив тому, аби потрапити в поліцію.

“Зарізали” на п’ятому етапі:
“Ага, ви АТОшник? ..”

«Побачив на «Фейсбуці» об’яву, що потрібні люди для роботи в новій поліції. Вік – 18-55 років. Загорівся бажанням», – розповідає Салівон.

Подався не в «селфі-копи». Обрав спеціалізацію, як здавалося, з нижчою планкою вимог.

Щоправда, і платять трохи менше. Як дізнавалася «Новинарня», старший сержант конвойної служби з 10-річним стажем – той, що пантрує чи нудьгує біля «клітки» під час суду – отримує 6 тис. грн.
При цьому, визнав поліцейський із конвою, старших за 42 роки в їхньому підрозділі немає.

«Конвой – це поліцейські, які супроводжують арештантів від місця утримання до судового засідання, охороняють затриманих під час лікування (якщо затриманий поранений абощо), судмедекспертизи і т.ін. Вважаю, з моїм дозвідом і фізичним станом усе це до снаги, – ділиться Володимир. – Зі здоров’ям, тьху-тьху, все гаразд».

Поліцейський конвойного батальйону в Печерському райсуді

За словами «дембеля», у вересні 2016 року він подав заявку в електронному вигляді, заповнив «усі ці формуляри». 5 жовтня прийшла СМСка: «по документах усе гаразд, ви нам підходите».

8 жовтня прибув на Богдана Хмельницького, 54 за викликом у рекрутинговий центр на «перший етап конкурсного відбору на посаду поліцейський батальйону конвойної служби міста Києва, що складається з комп’ютерного тесту». Цей тест пройшов без проблем. Як і ВЛК (військово-лікарську комісію) в поліклініці МВС на Мануїльського.

«Потім – профвідбір: комісія з тобою бесідує, там психіатри, психологи. Теж усе гаразд, узяв усі довідки – від нарколога, психіатра, все що потрібно», – розповідає Володимир Салівон, бідкаючись, що на довідки довелося потратити не лише час, а й по 200 гривень.

14 грудня на стадіоні «Спартак» пройшов ФІЗО – рівень фізичної підготовки – за його словами, на «відмінно».

На 28 грудня запросили на спецперевірку – треба було подати великий пакет документів. Перевірили і вже на 6 січня запросили на фінальний етап конкурсного відбору – на співбесіду з поліцейською комісією на Володимирську, 15.

Голову комісії Салівон запам’ятав – Романенко Денис Вікторович.

Читайте також:
Менти на атестації: хіт-парад найцікавіших діалогів

Про зміст співбесіди, на якій його «зарізали», АТОвець розповідає таке: «Прибув я на комісію, запросили в кабінет. Там п’ять чоловік, зразу дивляться в карточку: «А скільки вам років?» Кажу, 46, там написано. «О, а як же це ви будете служити, вам же важко буде!» Але ж я, кажу, ВЛК пройшов, за фізичним станом здоровий, за віком підходжу».

«Власне, вони зі мною багато й не спілкувалися. Оце про вік запитали, чи справлюся я в конвої. Але ж на лінії я справлявся, в окопі сидів, не в штабі ж», – згадує Салівон.

Ще йому довели, що, потрапивши до поліції в такому віці, він не отримає пенсію за вислугу років.

«Вони ж на пенсію йдуть у 55 років у поліції. Але я на ту пенсію й не претендую! Я й так, як учасник бойових дій, у 55 років маю на пенсію вийти», – зазначає чоловік.

Салівон в АТО-2014

При цьому Володимир зауважує ще один момент нетривалої співбесіди, який може мати значення. Члени комісії нібито запідозрили, що ветеран АТО, фактично – доброволець, може бути неблагонадійним вартовим, коли потрібно конвоювати зокрема інших ув’язнених АТОвців-доброльців.

«Ага, ви АТОшник? А от є батальйон «Торнадо» (його екс-бійці зараз перебувають у Лук’янівському СІЗО – «Н»)… Кажу: чув, що такий є, але я до нього жодного відношення не маю. Я служив у Луганській області – Щастя, Станиця. З нами був «Айдар». Вони: «О, то ви ще й з «Айдаром»?» Кажу: і з ними спілкувався, як і з «тридцяткою», вона теж біля нас була, і з 128-ю бригадою».

Читайте також:
Прокуратура просить командирам “Торнадо” 15 років тюрми.
Суд на фініші

На цьому розмова закінчилася. А про Салівона в поліції «забули».

“Пооббивав пороги – нічого не знають”

Минуло десять днів – жодних сповіщень. «Дзвоню сам їм на гарячу лінію 0 800 50 02 02, питаю. А хлопчина мені каже: ви не підійшли! – Чому?! – Я не знаю».

«Мене це заїло. Я ж чотири місяці вбив на все це! Гроші витратив на довідки всі… У них же моя трудова книжка й військовий квиток залишилися, хоч би дали якийсь знак – так чи ні. Я приїхав туди, щоб хоч це забрати. Пооббивав усі пороги, всі відповідають – «нічого не знаю», – констатує Володимир.

Після тривалих митарств між байдужими чиновниками хтось нарешті пояснив: «все нормально, тільки комісія рекомендувала не брати».

«Хто в тій комісії? Якісь представники МВС, а ще від громадськості – кажуть, що то колишні міліціонери роблять ГОшки й опиняються знову при ділі», – зазначає Салівон, який подав скаргу на результати відбору.

«От читаю «Базові вимоги до кандидатів на службу в поліції»: громадянство України, вік – від 18 до 55 (!) років, повна середня освіта. Якщо я застарий – чому мені тоді одразу не сказали, що не варто туди йти, щоб я чотири місяці даремно не витрачав? Якщо є інші критерії – чому б комісію одразу не пустити, першою? Не підходить людина – їй одразу б сказали.
Я звертав увагу – дійсно, на конкурсі чимало хлопців молодих, здорових таких. Але половина з тих, хто був, узагалі не могли здати нормативи ФІЗО. А я в свої 46 років усе виконав відмінно!» – наголошує Салівон.

«Думаю, що перша причина, чому не взяли – це вік. А друга – що був в АТО. Зараз же «Торнадо» судять – мабуть, подумали, що якщо я, наприклад, їх конвоюватиму, то може бути «зрада», – констатує Володимир.

На прохання допомогти Антон Колумбет у Київській спілці ветеранів АТО розвів руками – «сказав, що спілкувався про мій випадок із копами в ГУ МВС, нічим допомогти не може».

А напередодні дня народження Салівону нарешті прийшов лист із відповіддю на скаргу, підписаний заступником начальника ГУ НП в Києві Віктором Нечитайлом: «…Одним з етапів конкурсу є співбесіда з поліцейською комісією… Відповідно до протоколу комісії вас не рекомендовано до проходження служби в поліції… Для прийняття на службу до поліцейського батальйону конвойної служби немає законних підстав».

ОНОВЛЕНО. Вже після публікації цього матеріалу Володимир надав витяг із протоколу комісії, який він отримав як відповідь на скарги.

В документі йдеться, що двома голосами проти одного комісія визначила, що кандидат не підійшов через “недостатні професійні, морально-ділові й управлінсько-адміністранські здібності”.

“Вони все це “встановили” за чотири хвилини розмови”, – посміхається Салівон.

Він надав “Новинарні” також діаметрально протилежну характеристику зі служби у війську:

* * *

КОМЕНТАР ПОБРАТИМА

Володимир Кухар

колишній заступник командира роти Салівона, заступник комбата 12 бтро по роботі з особовим складом:

– Як знаю Володю. До нього претензій під час служби не було. Це людина обережна, ґрунтовна, спокійна. Він не рвався на подвиги, не ризикував, але це нормальний, досвідчений боєць, який до Луганської області пройшов ще Нагірний Карабах. Йому можна довіряти зброю, завдання й бути впевненим. У січні 2015 року ми рекомендували його на командира взводу.

Володя брав безпосередню участь у бойових діях, його група утримувала свої позиції, потрапляла під обстріли.

До речі, Салівон не п’є і не курить. Взагалі. Була в нас така група товаришів у 2-му взводі 2-ї роти.

Якщо вони (в поліції) підозрюють участь у якихось подвигах типу «торнадівських» чи частини «Айдару», то наш батальйон нічим таким не відзначився. Навпаки, бувало, інші військові заберуть у цивільного мопед – наші хлопці йдуть і відбирають, щоб повернути власнику.

Якщо його не взяли в конвойну поліцію за віком – це неправильно, адже закон встановлює значно вищу вікову планку, і в АТО мобілізували також старших за 50 років.

* * *
«Новинарня» звертається до Національної поліції із запитом щодо пояснення випадку з неприйняттям ветерана АТО Володимира Салівона на службу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна