Фаворитом виборів у Франції став проукраїнський центрист Макрон, – соціологія

 

Центрист Еммануель Макрон, за даними нових соціологічних досліджень, має найбільші шанси на перемогу в боротьбі за крісло президента Франції на виборах у квітні-травні 2017 року. При цьому колишній фаворит гонки, республіканець Франсуа Фійон може не потрапити до другого туру, повідомляє Reuters.

Опитування, проведене 30 січня на замовлення видання Les Echos, показало, що в першому турі виборів президента найбільшу підтримку отримала б ультраправа лідерка “Національного фронту” Марін Ле Пен. Її рейтинг зріс на 3% і досяг 26-27%.

Рейтинг Макрона зріс на 1% і тепер становить 22-23%.

Найбільший регрес продемонстрував Франсуа Фійон, чий рейтинг обвалився на 6%, до 19-20%.

Таким чином, екс-прем’єр Фійон, проти дружини якого почато розслідування щодо розкрадання близько 500 тисяч євро, з такими показниками не потрапляє в другий тур виборів.

У разі виходу до другого туру пари Макрон – Ле Пен центрист перемагає з підтримкою 65% виборців, свідчать соціологи.
У разі потрапляння до другого туру Фійона і Ле Пен лідер республіканців також переможе, але його результат складе 59%.

Як відомо, Еммануель Макрон – 39-річний інвестиційний банкір, який у 2014-2016 роках був міністром економіки, промисловості та цифрових справ у другому уряді соціаліста Мануеля Вальса.
Макрон відомий значно більш проукраїнською позицією, ніж Фійон і Ле Пен, які виступають (особливо Ле Пен) за скасування санкцій проти Росії.

Раніше повідомлялося, що в парламенті Франції відбулися обшуки у справі дружини кандидата в президенти Франсуа Фійона. Пенелопу Фійон обвинувачують в розкраданні і незаконному привласненні державних коштів.

Перший тур президентських виборів у Франції відбудеться 23 квітня, “фінал” – 7 травня.

Читайте про соціологічні розклади станом на початок січня:
Французькі рейтинги: Фійон перемагає ультраправу Ле Пен,
але можливі сюрпризи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна