Правоохоронці Словаччини взялися за своїх найманців у “ДНР”

 

Національна кримінальна агенція Словаччини (НАКА) на вимогу генпрокуратури країни проведе розслідування щодо можливої кримінальної відповідальності п’ятьох словацьких громадян, які воюють на сході України в лавах проросійських сепаратистів.
Про це інформує “Новинарня” з посиланням на словацьке видання Denník N.

“Інформацію підтвердила прес-секретар генеральної прокуратури Словаччини Андреа Предайнова, зазначивши, що вони замовили таке розслідування”, – ідеться в повідомленні.

Denník N зазначає, що, згідно з недавніми поправками до кримінального кодексу країни, словакам, які беруть участь у військовій діяльності організованої озброєної групи на території іншої держави, загрожує від двох до восьми років позбавлення волі.

За даними видання, із соцмереж та повідомлень у різних ЗМІ відомо про особи щонайменше п’ятьох громадян Словацької Республіки, які воювали чи воюють на боці бойовиків “ДНР/ЛНР” і при цьому не притягуються до відповідальності на батьківщині.

Мирослав Рогач у полоні сил АТО

Зокрема, ще в серпні 2014 року ЗМІ повідомляли про 45-річного громадянина Словаччини, етнічного серба Мирослава Рогача (Miroslav Roháč), затриманого українськими військами біля Іловайська за участь у бойових діях на боці “ДНР”.

Невдовзі його звільнили з ув’язнення й повернули в ОРДО, обмінявши на українських військовополонених.

“Це перший випадок документально підтвердженого взяття в полон громадянина однієї з країн Європейського Союзу, який воює на боці терористів”, – коментував Антон Геращенко, демонструючи паспорт Рогача.

Мирослав народився в Жиліні й мав у якості останнього місця проживання місто Банська Бистриця.

Крім того, згодом “Інформнапалм” із посиланням на “Деннік Н” писав про ще п’ятьох словацьких найманців на Донбасі, публікуючи їхні фото й історії: Штефан Потоцький (Štefan Potocký), Маріо Райтман (Mário Reitman), Міхал Бем (Michal Böhm), Мартін Сойка Кепрта (Martin Sojka Keprta), Ріхард Браніцький (Richard Branický).

Водночас число словаків на службі сепаратистів може виявитися в рази більшим, ніж п’ять чи шість.
Принаймні, зазначає Denník N, журналіст Томаш Форро восени 2016 року відвідував Донецьк і повідомляв про 10-15 словацьких бойовиків.

Раніше генпрокуратура Словаччини заявляла, що повідомлення в засобах масової інформації не були достатньою підставою, аби правоохоронці діяли в цьому напрямку.

При цьому Denník N нагадує про обіцянки міністра внутрішніх справ Роберта Калиняка: він ще червні 2015 року заявив, що триває ідентифікація людей, які воюють на Сході України. Тоді він казав, що міністерство знає про найманців і починатиме відповідні дії якомога швидше.

Читайте також:
Печерський суд виніс вирок бразильцю Лусваргі, терористу “ДНР/ЛНР”

12 найманців з-за океану.
Портрети бразильських терористів на Донбасі

У Британії вперше судять найманця за участь у війні на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна