Печерський суд виніс вирок бразильцю Лусваргі, терористу “ДНР/ЛНР”

 

13 років позбавлення волі з конфіскацією майна – такий вирок виніс Печерський районний суд Києва 25 січня у справі за обвинуваченням бразильського найманця “ДНР” і “ЛНР” Рафаела Лусваргі. Про це повідомляє із суду кореспондент “Новинарні“.

Підсудний повністю визнав свою провину та заявив, що розкаюється.

За даними “Новинарні“, це перший з початку війни в Україні суд над бойовиком “ДНР/ЛНР” із “далекого зарубіжжя”.
При цьому процес він вклався в один день (не рахуючи підготовчого засідання).

З огляду на те, що Рафаел Лусваргі підтвердив факти з обвинувачення, зачитаного прокурором, щодо своєї участі в бойових діях на Донбасі з вересня 2014-го до жовтня 2015 року, судова колегія погодилася на пропозицію прокуратури розглянути справу за скороченою процедурою.

Доказами були численні ролики з Лусваргі в лавах бойовиків Донбасу, розміщені на YouTube, на яких він розповідає про свої “подвиги”.

“Це була велика помилка”, – сказав Лусваргі про свою участь у війні в Україні.
Він попросив про мінімально можливий термін покарання.

Прокурор Ігор Вовк залишився задоволений вироком, адже просив для терориста 14 років 224 дні – максимум, можливий у разі щиросердного зізнання підсудного і його співпраці зі слідством (з урахуванням 112 днів під вартою, що множаться на два за “законом Савченко”).

На підставі даних слідства СБУ прокуратура обвинувачувала Рафаеля Маркуса Лусваргхі у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 260 КК України.
Це особливо тяжкий і тяжкий злочини – відповідно,  “…участь у терористичній групі чи терористичній організації” (санкція – від 8 до 15 років ув’язнення) та “участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань” ( від 3 до 8 років).

При цьому в суді через відсутність доказів не розглядали заяви з посиланням на Лусваргі у ЗМІ, нібито він на Донбасі вбив чотирьох українських військових.

Суд постановив конфіскувати все майно Лусваргі, наявне в нього в Україні – ноутбук і мобільний телефон, які зараз знаходяться в кімнаті речових доказів СБУ.

Серед іншого, суддя визначила для Лусваргі наразі окреме тримання в ув’язненні та медогляд – з огляду на те, що бразилець заявив про загрозу його життю в Лук’янівському СІЗО, де його вже двічі били й вимагали гроші.

Також під час судового розгляду стало відомо, що напередодні бразильського терориста в тюрмі відвідала представниця Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Захист Лусваргі забезпечував державний адвокат, адже родичі, колеги й бразильські дипломати не виявили зацікавленості в більш потужному юридичному супроводі найманця “ДНР/”ЛНР”.




Адвокат Максим Герасько висловив намір подавати апеляцію, аби вирок його підопічному було пом’якшено.

Вирок вступить в силу після завершення терміну апеляційного розгляду або подачі апеляції.

Репортаж із подробицями, фото, відео із зали суду та інтерв’ю з Лусваргі
– в “Новинарні” сьогодні ввечері.

Нагадаємо, бразильський легіонер терористичних організацій “ДНР/ЛНР” Рафаел Маркес Лусваргі – прибічник сталінізму, нацизму та російського євразійства – був затриманий по прибуттю літаком в аеропорт “Бориспіль” із Бразилії 6 жовтня 2016 року.

Новинарня” вирахувала його перша:
Бразилець Рафаел Лусваргі: воював за “ДНР” і Росію від Дубліна до Сіетла,
затриманий у “Борисполі”

“Восени 2014 року 32-річний професійний вбивця прибув на тимчасово окуповані території України та приєднався до бандформування «Вікінг». Брав участь у бойових діях у районі Вергулівки, Первомайського, Горлівки, Старобешевого, Дебальцевого, Донецького аеропорту”, – інформувала СБУ після затримання.
Бойовик на суді визнав ці факти.

За деякими даними, оперативники СБУ виманили Лусваргі з бразильських “канікул” обманом від імені третіх осіб, спокусивши роботою в галузі безпеки морських перевезень в “проросійській” Одесі.
Компанія “Омега”, яка запросила його на роботу, оплатила терористові квиток в один кінець в Україну.

Читайте розслідування “Новинарні“:
12 найманців з-за океану. Портрети бразильських терористів на Донбасі

Смерть, яка переслідує бразильського терориста Рафаела Лусваргі

Лусваргі з самого початку арешту визнавав провину
і співпрацював зі слідством:

Бразильський найманець “ДНР” арештований на два місяці і вже пішов на співпрацю з СБУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.