У Києві почали відзначати другі роковини боїв у Донецькому аеропорті. ВІДЕО

 

Два роки тому ввійшли у свою останню, найкривавішу фазу, бої за Донецький аеропорт. Бойовики “ДНР” та найманці з Росії підтягнули до ДАПу російську артилерію та важку техніку, били по новому терміналу всіма можливими калібрами.
Оборона ДАПу тривала 242 дні – до 21 січня. Відтоді щороку захисники аеропорту – “кіборги” – збираються в січні, щоб згадати загиблих побратимів.

Днями (15 січня) меморіальний вечір влаштували в Національному військово-історичному музеї України в Києві. Прийшли ветерани АТО – учасники боїв за аеропорт, члени родин воїнів, волонтери.

До останнього тримався і загинув в Донецькому аеропорту Герой України старший лейтенант Іван Зубков.
Його сестра Ірина розповідає, що всією сім’єю відмовляли Івана не йти в пекло ДАПу. Але брат був непохитним. “Мій брат сказав: я старший лейтенант, мій обов’язок, моє коріння, я повинен йти, коли в країні біда і коли потрібна моя допомога”, – цитує слова Ірини “5-й канал”.

Відеозапис одного з останніх боїв українських “кіборгів” у січні 2015-го облетів весь світ. На цих кадрах зафіксовано, як попри щільний вогонь терористів і російських найманців, бійці української армії та добровольчих батальйонів не втрачають силу духу. Навпаки – дають гідну відсіч намаганням бойовиків знищити цей бастіон. Співають “Путін – х*ло!” і “Ще не вмерла Україна”.
Лейтенант Зубков тоді командував обороною зсередини.

Водій БТРа десантник Ярослав Гав’янець згадує, що Іван Зубков був одним із найкращих командирів, яких він знав. Завдяки його навичкам та авторитету серед бійців багато з них повернулися додому живими.

“Коли офіцери роз’їхалися, нам було тяжко зорганізуватися. Там були дуже довгі бої, майже всі були контужені, ніхто не розумів, як слід, що робиться. А він зумів зібрати всіх нас, відновити бойовий дух і продовжити оборону”, – розповідає військовослужбовець 112-го батальйону 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ Гав’янець.

Сам Ярослав тоді потрапив у полон. Російські найманці провели його Донецьком у колоні полонених. Потім тримали в підвалі разом із побратимами, а звідти – кілька разів виводили “на розстріл”.

Боєць зізнається, що вижив лише завдяки молитвам і думкам про рідних.

“Вони нас ставили до стіни, казали прощатися з життям. Я не мав зла, а вже просто був втомлений… Я молився без перестану. Якось пронесло”, – згадує він.

День пам’яті загиблих захисників Донецького аеропорту в Національному військово-історичному музеї було організовано громадською організацією “Українська асоціація інвалідів АТО” спільно з сестрою Героя України Івана Зубкова Іриною Зубковою.
Священик Української православної церкви Київського патріархату, військовий капелан, протоієрей Павло Основенко провів молебень за упокій загиблих захисників ДАПу.

Крім інших, для гостей заходу виступили автор “гімну АТО”, лідер гурту “Шабля” Вова Гейзер, співак В’ячеслав Купрієнко, скрипалька Іванна Ворошилюк.

Макет Донецького аеропорту в Національному військово-історичному музеї України

Для гостей провели екскурсію експозицією НВІМУ, що присвячена АТО на Сході.

Зокрема, в музеї можна оглянути макет зруйнованого внаслідок бойових дій 2014-2015 років аеропорту Донецька.

Читайте також:
У Києві назвали вулицю на честь “кіборга” Брановицького, якого вбив Моторола

Автор книги “Аеропорт” з поваги до “кіборгів”
відмовився продати Голлівуду право екранізації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна