Стали відомі деталі нового позову України проти РФ до Міжнародного суду ООН

 

Україна обвинувачує Російську Федерацію у системному фінансуванні терористичної діяльності та просить визнати РФ відповідальною у порушенні конвенцій ООН.
Про це сказано у повідомленні Міжнародного суду ООН, інформує “Європейська правда”.

Як передає “Новинарня“, йдеться про деталі нового позову Києва проти Росії до Міжнародного суду ООН, про який було заявлено напередодні, 16 січня.

Україна “просить визнати у рішенні суду, що Російська Федерація за посередництва своїх державних органів, державних посадових осіб, а також інших фізичних та юридичних осіб, на яких покладене представлення держави, порушила зобов’язання в рамках Конвенції щодо фінансування тероризму, поставляючи фінансування, допомогу у вигляді зброї та тренувань незаконним озброєним формуванням, які беруть участь у здійсненні терористичних актів в Україні”, – цитує український позов Суд ООН.

В переліку терористичних формувань, які фінансуються та підтримуються з боку РФ, названі “ДНР”, “ЛНР”, група “Харківські партизани” та пов’язані з ними групи та особи.

Серед інших претензій до РФ у питанні фінансування тероризму – “невжиття заходів для виявлення, замороження та конфіскації фондів, які використовуються для фінансування тероризму”, “відсутність розслідування та переслідування тих, хто здійснює та фінансує терористичну активність” та ненадання Україні підтримки у такому розслідуванні.

Найбільший блок претензій в українському позові стосується порушень прав кримських татар та українців з боку російської влади, а також підконтрольної РФ де-факто кримської влади.

Київ просить визнати, що Росія має понести відповідальність за:

– систематичну дискримінацію і жорстоке поводження з представниками кримськотатарської та українських громад;

– проведення незаконного референдуму в атмосфері насильства та залякування;

– заборону Меджлісу і переслідування його лідерів;

– підтримку та пряму участь у кампанії зі зникнення (викрадення) і вбивства кримських татар;

– залякування кримських татар за допомогою обшуків і затримань;

– перешкоджання кримськотатарським та україномовним ЗМІ;

– пригнічення освіти кримськотатарською та українською мовами, а також заборону зібрань представників цих громад.

Україна просить Міжнародний суд ООН на час розгляду справи, в якості заходу забезпечення позову, заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, що погіршують нинішню ситуацію.

У своєму позові до РФ Україна вимагає, щоб російська влада

  • припинила всю підтримку збройних формувань на українській території;
  • провела репарації всім, хто постраждав через дії проросійських збройних формувань;
  • повністю відновила в правах українську та кримськотатарські громади на окупованій території України, а саме – в Криму та Севастополі.

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін на брифінгу 17 січня в Києві заявив: “Я хочу чітко наголосити, в чому ми звинувачуємо Росію. Ми вважаємо, що за підтримки РФ були здійснені такі акти тероризму: збиття літака “Малайзійських авіаліній”, обстріли житлових районів Маріуполя, коли вбили 30 людей, обстріли житлових районів Краматорська, знищення цивільного пасажирського автобуса у Волновасі, вибух під час “Маршу єдності” в Харкові – це все акти тероризму”.

Міністр також пояснив, чого українська сторона вимагає від РФ: “Це невідкладно припинити поставки зброї і будь-яких засобів допомоги, тренування збройних формувань та їх фінансування. Повернути Україні контроль над ділянкою українсько-російського кордону з метою попередження актів тероризму”.

“Коли ми подаємо такий позов, звичайно, ми хочемо, щоб світ, і в цьому випадку Міжнародний суд ООН, який є вищою судовою інстанцією, чітко сказав: Росія порушила міжнародне право. Але потім ми хочемо реституції своїх прав і, звичайно, ми хочемо відповідної компенсації”, – зазначив глава МЗС на брифінгу.

Читайте також:
Україна провела 5 раундів переговорів з Росією перед подачею позову до суду ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна