Україна провела 5 раундів переговорів з Росією перед подачею позову до суду ООН

 

Україна провела 5 раундів досудових переговорів з Росією перед подачею позову в Міжнародний суд Організації Об’єднаних Націй за фактами фінансування Росією тероризму на Донбасі, а також 2 раунди переговорів перед подачею позову за фактами дискримінації прав кримських татар в анексованому Криму. Про це повідомляють “Українські Новини”  з посиланням на відповідь Міністерства закордонних справ на запит.

“Проведено 5 раундів переговорів у рамках досудового врегулювання спору з Міжнародної конвенції про боротьбу з тероризмом 1999 року, проведено два раунди й заплановано проведення третього раунду переговорів у рамках досудового врегулювання спору з Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року”, – сказано в ньому.

Відповідні переговори про трактування й застосування цих конвенцій є обов’язковою умовою для одержання Україною права передати спір, якщо він не розв’яжеться шляхом переговорів, у Міжнародний суд ООН.

“У рамках вищезгаданих інструментів РФ буде притягнута до відповідальності за численні жертви серед цивільного населення внаслідок збивання літака рейсу MH17, обстрілів житлових кварталів Маріуполя, Краматорська, Волновахи, терактів у Харкові й інших містах України. РФ також буде відповідати за здійснення систематичної й усвідомленої дискримінації прав кримських татар та інших осіб, які протистоять окупаційному режиму в Криму”, – сказано у відповіді.

У відповіді підкреслюється, що припинення порушення згаданих конвенцій з боку Росії створить необхідні передумови для відновлення суверенітету й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Разом з тим у відповіді сказано, що Росія відмовилася визнавати наявність спору й свою відповідальність за факти здійснення актів агресії проти України, заперечуючи їх, а також відкинула пропозицію вирішити спір про приєднання Криму до складу РФ і зміні територіальної приналежності окупованої території, відповівши, що “народи Криму” скористалися правом на самовизначення й, проголосувавши за незалежність, приєдналися до Росії відповідно до норм міжнародного права.

Також у відповіді нагадується, що Україна проводить роботу в рамках угоди з Росією про взаємне заохочення й захист інвестицій, а також з захисту прав, гарантованих Конвенцією ООН з морського права.

Нагадаємо, раніше у середу, 14 вересня, розпорядження МЗС звернутись в арбітраж щодо дотримання Росією Конвенції ООН з морського права дав президент Петро Порошенко

Читайте також:
Україна звернулася з позовами проти РФ щодо порушень морського права та обмежень транзиту

Корабель ДПСУ, попри авіацію й флот РФ, зібрав докази діяльності Росії на анексованих газових платформах. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна