Поліція під Волновахою затримала танкіста “ДНР”

 

Перед Новим роком поліція Донеччини затримала під Волновахою танкіста “ДНР”, який приїхав святкувати на підконтрольну Україні територію – в селище Пільне. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на відділ комунікації ГУ НП Донецької області.

“У новорічні свята в населених пунктах вздовж всієї лінії розмежування несе службу загін співробітників кримінальної поліції обласного главку. В ході контрдиверсійних заходів поліцейські отримали інформацію, що в одному з прифронтових селищ щойно з’явилася нова людина.
Під час перевірки (…) було встановлено, що 23-річний житель Донецька є активним учасником незаконних збройних формувань”, – розповів начальник відділу управління кримінальної поліції ГУНП в Донецькій області Андрій Бондаренко.

Бойовик був доставлений у Волноваський відділ поліції та дає свідчення. В нього вилучено посвідчення “народного ополченця Донбасу”.

tankist-dnr-selo-pilne-donetskoyi-oblasti-2З’ясовано, що лав терористів колишній керівник торгового центру вступив у червні 2015 року, став стрільцем батальйону “Сварожичі” бандформування “Оплот”.
З карабіном СКС він стояв на блокпості поблизу шахти “Трудовської” у Петровському районі між Донецьком та Мар’їнкою.

“Вночі приїжджали мінометні розрахунки та проводили обстріл по Мар’їнці. Стріляли десь 15 хвилин, потім змінювали дислокацію”, – розповів затриманий.
Після 5 місяців служби бойовик дезертирував та тривалий час переховувався, працював на ринку вантажником.

У червні 2016 року йому прийшла повістка, і він був розподілений у танковий підрозділ, який формували двоє “особістів” – кадрових військових Російської Федерації.

За словами бойовика, окупанти не мали знаків розрізнення, лише погони капітанів, які, втім, командували “полковниками ДНР”.

Первинне навчання найманець проходив у Куйбишевському районі Донецька на російській техніці. В ангарі стояли чотири танки Т-72 та Т-64, які пригнали з території РФ.

“Після двох тижнів навчання новоспечених танкістів перекинули на військовий полігон між Горлівкою та селищем Пантелеймонівка. Звідси до позицій Збройних сил України було 3 км. У розташуванні було шість російських танків та 70 чоловік особового складу. Командували батальйоном двоє росіян-“капітанів”, місцеві нічого не вирішували.
Ночами танки виїжджали та обстрілювали позиції ЗСУ і прифронтові населені пункти”, – цитує поліція розповідь затриманого.

За його словами, замість обіцяних 15 тисяч рублів платили лише половину. Тож чоловік утік та пробрався на територію, підконтрольну Україні.

Затриманий танкіст "ДНР". Фото: ГУ НП Донецької області

Затриманий танкіст “ДНР”. Фото: ГУ НП Донецької області

Щодо нього відкрито кримінальне провадження за ч.5 ст. 260 (“створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків”) Кримінального кодексу України. Бойовикові загрожує до 15 років позбавлення волі.

Зазначається, що загалом з початку року поліцейські Донеччини викрили 595 терористів та їхніх пособників, 296 – затримали, ще 299 оголосили в розшук.

Читайте також:
СБУ заборонила в’їзд в Україну акторові з “Інтера”, який зіграв бойовика “ДНР”
у російському фільмі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна