У самопроголошеній ПМР змінився президент

 

Спікер парламенту сепаратистів у Придністров’ї Вадим Красносельський переміг на виборах президента т. зв. “Придністровської молдавської республіки”, набравши 62% голосів. Про це повідомили в ЦВК ПМР за підсумками підрахунку 100% бюлетенів, передає агенція РІА “Новости”.

Основний суперник Красносільського, чинний президент “республіки” Євген Шевчук, який керував територією з 2011 року, отримав лише 28% голосів.

Вибори пройшли в неділю, 11 грудня, явка на момент закриття виборчих дільниць склала трохи більше 59%.

На пост президента претендували шість кандидатів, всі вони виступали за розширення зв’язків із Росією.

Молдова оголосила ці вибори незаконними, як і інші процедури сепаратистів “ПМР”.

Вадим Красносельський раніше очолював “міністерство внутрішніх справ” Придністров’я з 2007 по 2012 рік, після чого працював у приватних структурах. Після виборів у парламент республіки очолив ВР ПМР у грудні 2015 року.

Придністровська молдавська республіка – орієнтоване на Росію самопроголошене квазідержавне утворення, територію якої міжнародна спільнота визнає частиною Республіки Молдова, проте остання не має контролю над регіоном.

ПМР займає майже всю молдовську частину лівого берега Дністра, а також кілька населених пунктів на правому березі річки. На північному сході межує з Україною (Одеська та Вінницька області).

Незалежність ПМР було проголошено 25 серпня 1991 року. Після цього між сепаратистами та молдовськими військами почався короткочасний збройний конфлікт, який завершився фактичною перемогою сепаратистів, підтриманих російською армією.
Відтоді в ПМР залишається російський військовий контингент.

Значна частина населення Придністров’я є українцями.

Читайте також:
Придністров’я не визнає “ДНР/ЛНР”, щоб не псувати стосунки з Україною

На кордоні з Придністров’ям сепаратисти затримали шістьох українців,
їх передали російським військовим

Додон пообіцяв вирішити проблему Придністров’я, при тому Крим вважатиме і далі російським

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна