Савченко про свої переговори з ватажками “ДНР/ЛНР”: “Людей потрібно забирати, війну – закінчувати”

 

Народна депутатка, колишня військовополонена Надія Савченко підтвердила свою зустріч у Мінську 7 грудня з ватажками бойовиків ОРДЛО Ігорем Плотницьким та Олександром Захарченком. Про це вона заявила в понеділок, 12 грудня, на вуличному брифінгу після відвідин СБУ.

“Я обіцяла людям, вийшовши із в’язниці, що буду боротися і буду говорити навіть з чортом. Так, я сиділа за столом переговорів із людьми, з якими ми стріляли один в одного. І я в них чорта не побачила, бо якби хотіла бачити в них чорта, ми б ні про що не домовилися.
Я говорила з людьми… А потім вішати лейбли “терористи”, “убивці”, “сепаратисти”… Якщо ми хочемо дійти до миру, ми маємо починати говорити”, – заявила депутатка.

За словами Савченко, зустріч відбулася “у тристоронньому мінському форматі в присутності російської сторони і Захарченка та Плотницького від “ДНР” і “ЛНР”.

“Зустріч спрямована на те, щоб посилити мінський формат і зробити його більш дієвим”, – вважає Савченко.

“Зустріч була дієвою”, – сказала вона.

“…Вам зараз холодно? Зараз розвернетеся і підете по домах, і буде тепло. Так само, як і мені. А в луганських та донецьких тюрмах тепло не буде, і в російських так само. Тому ми повинні зробити все можливе, кожен з нас, кожен українець, щоб забрати наших героїв додому. Навіть якщо для цього доведеться віддавати тих, хто стріляв у нас”, – сказала Надія Савченко журналістам.

“Людей потрібно забирати, війну потрібно закінчувати. Народ, Україна і мир – це те, що нам зараз потрібно”, – заявила вона.

“Я не ставила до відома “Батьківщину” (про поїздку в Мінськ), тому що кожного нардепа, незалежно від партії чи від будь-чого, його обирає народ”, – вважає член фракції ВО “Батьківщина” та її перший номер на виборах-2014.

Також вона повідомила, що їздила в Мінськ з українським паспортом. “Із дипломатичним паспортом я їжджу тільки у ті відрядження, в які мене посилає Верховна Рада України”, – сказала Савченко.

“Ці зустрічі не таємні, вони робочі. Ви розумієте, вас же не цікавить, чому зараз у комбайнерів закінчилася, наприклад, солярка, і вони виконують якісь робочі зустрічі. Вас цікавлять тільки політичні скандали. Нема тут скандалу, тут є звичайна робота. Не всі зустрічі мають бути розпіареними, щоб вони були дієвими”, – наголосила Савченко.

“Я буду зустрічатися стільки разів, скільки треба, і з тим, з ким потрібно. Треба – із самим чортом… Але чортів я поки що не побачила”, – повторила вона, визнавши, що співпрацює з СБУ і МЗС у рамках закону як народний депутат.

Про це саме перед виступом Савченко заявляв керівник апарату СБУ Олександр Ткачук, повідомив “Інтерфакс-Україна“.

“Вона (Савченко) підтвердила факт поїздки до Мінська і зустрічі з лідерами терористичних організацій “ЛНР” і “ДНР”, – сказав представник спецслужби.

“Савченко викликали на допит як свідка у справі про створення в рамках кримінального провадження про створення терористичної організації “ДНР”, – сказав він.

Як відомо, ЗМІ з посиланням на джерела повідомили, що 7 грудня депутатка Надія Савченко таємно відвідала Мінськ, де за посередництва Федеральної служби безпеки РФ зустрілася з ватажками так званих “ДНР” та “ЛНР” Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким.
Припускають, що за спинами офіційних переговорників Тристоронньої контактної групи Савченко, яка діє у фарватері Віктора Медведчука, та проросійські бойовики могли говорити про полонених.

Причетні до ТКГ особи та інші спостерігачі зазначають, що Москва таким чином формує нову схему, коли замість переговорів із представниками країни-агресора на перший план виходять російські маріонетки, і ця схема легітимізує особливий статус сепаратистських територій та їх лідерів на політичній карті Україні.

Варто зазначити, що того ж дня, 7 грудня, сепаратисти ОРДЛО в Мінську відмовилися міняти заручників 228 на 42 та відкривати КПВВ “Золоте”.

Як повідомив у коментарі каналу “112 Україна” кореспондент “Радіо Свобода” в Мінську Валерій Калиновський, Надія Савченко проводила свою зустріч не в готелі “Президентський”, де засідає ТКГ.

“…Пані Савченко саме машиною поїхала зовсім в інший бік, на інший проспект, до готелю “Вікторія”, де 7 грудня за таких підвищених заходів безпеки, де було багато правоохоронців у цивільному, була охорона… У ресторані й відбулася ця зустріч Надії Савченко, Ігоря Плотницького й Олександра Захарченка.
Крім них у ресторані були такі люди, як Михайло Балуєв, Андрій Шкряба і Володимир Рубан, керівник центру визволення полонених “Офіцерського корпусу”. Також після зустрічі мали оплатити рахунки, і за Савченко та Рубана у ресторані “Вікторія” платив Шкряба, а за Захарченка та Плотницького – Балуєв. Це отака неофіційна інформація”, – повідомив Калиновський.

Читайте також:
Савченко таємно їздила в Мінськ на переговори з ватажками “ДНР/ЛНР”. Але СБУ в курсі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна